Žugić: Imali smo zakonski osnov za isplatu garancija za KAP

Ministar je kazao da je za deset mjeseci ove godine u odnosu na prošlu godinu naplaćeno 88 miliona više prihoda ili 53,4 miliona više u odnosu na plan
6 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Vlada.me
Radoje Žugić, Foto: Vlada.me
Ažurirano: 31.10.2013. 15:25h

Ministar finasija Radoje Žugić kazao je da garancije za Kombinat aluminijuma (KAP) nijesu isplaćene nezakonito jer je, kako tvrdi, pravni osnov za to bio član 43 organskog zakona o budžetu.

Prema tom članu, Vlada ima neograničeno ovlašćenje da kamate i glavnice po osnovu duga države i garancija koje daje, isplaćuje iz novca koji se vodi na konsolidovanom računu trezora u skladu sa uslovima i rokovima koje je Vlada ugovrila.

Zakonom o budžetu za ovu godinu nije predviđen ni cent za isplatu garancija.

“Tvrdnje da država mora predložiti rebalans jer su garancije isplaćene nezakonito nijesu tačne. Član 43 organskog zakona o budžetu predviđa da država može bez ikakvih organičenja platiti kamate, glavnice, sudska izvršenja i po tom osnovu nije potreban rebalans ukoliko budžet ima svoju likvidnostovu likvidnost”, objasnio je Žugić danas nakon sjednice Vlade.

Na sjednici je usvojena informacija o realizaciji i efektima mjera iz akcionog plana za suzbijanje sive ekonomije za period od jula do septembra. Ministar je kazao da je za deset mjeseci ove godine u odnosu na prošlu godinu naplaćeno 88 miliona više prihoda ili 53,4 miliona više u odnosu na plan.

“Posebno je interesantan oktobar gdje je naplaćeno 117 miliona ili 12,2 odsto više u odnosu na plan.očekujemo pozitivan trend u naredna dva mjeseca i sa većim stepenom naplate izbjegnemo rtebalans budžeta” kazao je Žugić.

Bonus video: