EKIP neće Pošti plaćati trošak univerzalnog servisa

Novo zakonsko rješenje, koje je u skladu sa EU direktivama, primjenjivaće se od 2019. godine
1 komentar(a)
Pošta, Foto: Zoran Đurić
Pošta, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.07.2018. 17:04h

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) od januara 2019. godine neće za Poštu Crne Gore izdvajati novac za trošak univerzalnog servisa, a nagomilana dugovanja po tom osnovu kood 2010. godine koja su dostigla 7,85 miliona eura i koja su premet sudskih sporova mogli bi platiiti građani.

Skupština je juče završila raspravu o izmjenama zakona o poštanskim uslugama čija je suština da EKIP neće plaćati taj trošak.

Prema važećem zakonu, novac za univerzalni servis se obezbjeđuje iz redovne djelatnosti Pošte, a ako to nije dovoljno iz kompenzacionog fonda, a ako ni to nije dovoljno onda novce EKIP -a i na kraju iz državnog budžeta.

Državni sekrtetar Ministarstva ekonomije Milan Srzentić je objasnio da se zakon usklađuje sa evropskom direktivom, koja u praksi ne poznaje važeće rješenje za to pitanje, zbog čega je potrebno objezbijediti zakonski da se EKIP oslobodi te obaveze.

“Važeći zakon nije u skladu sa evropskim direktivama, jer ostavlja mogućnost da se novac koji uplaćuju operatori tržišta elektronskih komunikacija koristi za druge namjene”, kazao je Srzentić.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović rekao je da je krivicom EKIP-a i države od 2010. godine do danas po osnovu izbjegavanja zakonske obaveze EKIP -a nagomilano 7,8 miliona eura, te da se sada ide ka tome da se taj dug nadoknadi iz budžeta.

“U redu su evropske direktive, ali šta ćemo sa ovih nagomilanim dugom. Neraspoređena dobit EKIP-a je 6,2 miliona eura, a imaju dug prema Pošti. Za 2017. godinu su planirali za trošak univerzalnog servisa 54 hiljade, a troška je od 500 hiljada do milion. Taj dug je i predmet sudskih sprova gdje je Pošta prvo dobijala te sprove, a onda je promijenjen sudija koji je donosio presude u korist EKIP-a. Imamo i ustavne žalbe. Pitanje je ko će da plati ovih 7,2 miliona”, kazao je Damjanović. Srzentić, u odgovoru Damjanoviću, tvrdi da se ta potraživanja neće prenijeti na budžet.

Branko Čavor (DPS) je kazao da su podnijeli amandman kojim su precizirali da trošak univerzalnog servisa ne ulazi u budžet EKIP-a za 2019. godinu.To je Vladi, kako je rekao Srzentić, prihvatljivo.

Jole Vučurović (DF) podsjetio je na slučaj kada su u javnosti procurjeli, uoči izbora prije nekoliko godina, spiskovi na kojima je aktuelni predsjednik borda direktora Pošte Milan Martinović pravio spiskove zaposlenih sa političkom pripadnošću, te da bi specijalno tužilaštvo time trebalo da se bavi.

Bonus video: