Budva: Ukinut porez na poljoprivredno, šumsko i neizgrađeno zemljište

Ovakva Odluka, smatraju nadležni u Opštini, sigurno će naići na veliko odobravanje javnosti
0 komentar(a)
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.10.2013. 13:37h

Uprava grada donijela je danas odluku da se ukine porez na poljoprivredno, šumsko i ostalo neizgrađeno zemljište za 2013. godinu.

Upravo je opozciona SNP iznijela niz primjedbi na račun ovoga poreza, koji kako su kazali navodi domicilno stanovništvo da prodaju svoju đedovinu, jer nemaju sredstava da izmire velike namete.

Prema riječima menadžerke za odnose za javnost Opštine Tijane Kotarac na narednoj, 6. sjednici SO Budva, naći će se Predlog Odluke o oslobađanju obaveze po osnovu poreza na nepokretnosti na poljoprivredno, šumsko i ostalo neizgrađeno zemljište za 2013. godinu, podnijet od strane Sekretarijata za privredu i finansije.

“Ovaj porez predstavlja sopstveni prihod lokalnih samouprava i čini dio prihoda od poreza na nepokretnost. Cilj donošenja ove odluke je podsticaj poljoprivrede u budvanskoj opštini, ali i realnije oporezivanje zemljišta koje nije privedeno namjeni.

U obrazloženju Odluke stoji da poljoprivredno, šumsko i ostalo neizgrađeno zemljište na teritoriji opštine Budve uglavnom nije pogodno za obradu i ostvarivanje prinosa. U pojedinim zonama, gdje to i jeste, očekuje se skoro donošenje detaljnih urbanističkih planova koji će omogućiti valorizaciju pomenutog zemljišta koje nije privedeno namjeni.

Ovakva Odluka, smatraju nadležni u Opštini, sigurno će naići na veliko odobravanje javnosti, posebno na seoskom području i potpuno je u skladu sa novom Strategijom o razvoju ruralnog područja na teritoriji opštine Budva iza čije izrade stoji Turistička organizacija Budve i lokalna samouprava”, istakal je Kotarac.

Bonus video: