Fond za razvoj Abu Dabija odobrio 50 miliona za crnogorsku poljoprivredu

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović kazao je Crna Gora sada ima dovoljno novca za poljoprivredu
7 komentar(a)
Abu Dabi, Foto: Http://gulfbusiness.com
Abu Dabi, Foto: Http://gulfbusiness.com
Ažurirano: 05.10.2013. 13:28h

Abu Dhabi Fund for Development odobrio je Crnoj Gori 50 miliona američkih dolara za poljoprivredu, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

On je na konferenciji za novinare kazao da Crna Gora sada ima dovoljno novca za poljoprivredu.

"To je bio i jedan od ciljeva ministarstva. Natavićemo i dalje, koliko god možemo da obezbjeđujemo sredstva za razvoj poljoprivrede u Crnoj Gori", rekao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, cilj Vlade je da poveća poljoprivrednu proizvodnju kao i broj obradivih površina.

Ivanović je kazao da je Ministartvo pojloprivrede i ruralnog razvoja uspjelo da realizuje probnu proizvodnju u mljekari Zora, zajedno sa partnerom koji je zainteresovan da privatizuje ovu fabriku.

"Ministarstvo poljoprivrede je bilo posvećeno rješavanju problema u mljekari. Uspjeli smo da riješimo sve obaveze prema zaposlenima", rekao je Ivanović.

On je dodao da je počela probna proizvodnja mlijeka tokom koje je prerađeno oko 60 tona, počelo se sa proizvodnjom sira a priprema se i početak proizvodnje surutke.

U mljekari Zora trenutno je zaposleno pet radnika a Ivanović je kazao da je plan da se njihov broj postepeno uvećava, kao i da se poveća proizvodnja mlijeka koje će se prerađivati sa sadašnjih 60 na 120 tona.

"To znači da dio Berana i Rožaja dobrim dijelom može da zadovolji potrebe prerade mijeka. Mljekarstvo je sektor sa najizdašnijim davanjima u Crnoj Gori", naveo je Ivanović.

Crna Gora postaje članica Evropske asocijacije malih vinogradara

On je kazao da će Crna Gora 7. novembra postati član Evropske asocijacije malih vinogradara i proizvođača vina.

"Tu priliku ćemo iskoristiti da promovišemo crnogorska vina. Pozivam sve vlasnike malih vinarija da doniraju paket svojih proizvoda, u skladu sa svojim mogućnostima, da bismo ih promovisali u Briselu", naveo je Ivanović.

On je kazao da, što se tiče agrobudžeta za ovu godinu, isplata svih subvencija ide po planu.

"Nijesmo samo smanjili zaostatak iz prošle godine već smo isplatili i značajan dio obaveza iz ove. Kreće i isplata staračkih naknada", dodao je Ivanović.

On je kazao da je cij Ministarstva da se agrobudžet za narednu godinu pripremi ranije nego za prošlu.

Bonus video: