Zarija Pejović se prijavio za Senat DRI

Parlamentarni Administrativni odbor objavio je 25. septembra javni poziv za kandidaturu za peto upražnjeno mjesto u vrhovnoj reviziji, koji je otvoren 15 dana
370 pregleda 3 komentar(a)
Zarija Pejović, Foto: Luka Zeković
Zarija Pejović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.10.2013. 15:20h

Bivši poslanik Pokreta za promjene (PzP) i bivši član skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Zarija Pejović kandidovao se za člana Senata Državne revizorske institucije(DRI), saznaju „Vijesti“.

Parlamentarni Administrativni odbor objavio je 25. septembra javni poziv za kandidaturu za peto upražnjeno mjesto u vrhovnoj reviziji, koji je otvoren 15 dana.

Pejović je doktor ekonomskih nauka. Nakon Ekonomskog fakulteta u Podgorici zavšio je magistarske studije na međunarodnom univerzitetskom centru u Milanu, dok je doktorsku disertaciju odbranio u Beogradu na Univerzitetu Braća Karić. Govori engleski i italijanski jezik.

Pejović je radio u Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća gdje je bio viši i samostalni savjetnik, u dva mandata bio je poslanik PzP -a i član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet. Bio je angažovan i na Univerzitetu Mediteran na predmetu upravljanje rizicima u finansijama. Objavio je knjigu “Kreditni rizik: Teorijska analiza i operacionalizacija Bazel II”.

Peto mjesto u Senatu DRI upražnjeno je više od četiri godine. Administrativni odbor je izabrao pravnika Radula Žurića, voljom poslanika DPS-a, ali Skupština je krajem jula odbila predlog da ga imenuje.

Skupština je krajem jula imenovala Nikolu Kovačevića, koji je kadar DPS-a, za člana Senata DRI, a Milana Dabovića za predsjednika Senata. Ta dva mjesta su ostala upražnjena nakon što je u aprilu predsjednik Senata DRI Miroslav Ivanišević podnio ostavku zbog kompromitujućeg snimka. Kovačević i Dabović izabrani su prethodno na Administrativnom odboru tajnim glasanjem.

Prema Zakonu o DRI, funkcija člana Senata je stalna, dok se predsjednik bira na devet godina.

Opozicija nije podržala izbor Kovačevića za člana Senata jer je donedavno bio član izvršnog odbora DPS-a i tu poziciju je obavljao 12 godina. On je i šura ministra finansija Radoja Žugića. Kovačević je dobio podršu SDP-a za razliku od Žurića kome ni kumstvo sa potpredsjednikom Vlade Duškom Markovićem „nije pomoglo” da bude senator. Stručnost mu je osporio javno i DRI gdje radi kao revizor.

U izvještajima Evropske komisije se upozorava da crnogorska Državna revizorska institucija treba da nastavi da jača nezavisne kapacitete.

Za člana Senata DRI ranije su se prijavljivali pomoćnica ministra pravde za pravosuđe Branka Lakočević, bivši direktor Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Predrag Mitrović, bivši direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Milan Radović, nekadašnji pomoćnik direktora policije Dragoslav Minić, sudija Višeg suda Biljana Vuksanović...

Bonus video: