Terna spremna za za gradnju podmorskog kabla između CG Italije, čeka se odobrenje HR

Predstavnici Terne, Vlade CG i CGES potpisali su u novembru 2010. Sporazum o uspostavljanju podmorske interkonekcije
57 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.09.2013. 13:48h

Kompanija Terna u potpunosti je spremna za gradnju podmorskog interkonektivnog kabla između Crne Gore i Italije, a jedini problem postoji sa Hrvatskom koja nije dala odobrenje za prolaz, saopštio je italijanski ministar za ekonomski razvoj, Flavio Zanonato.

On je, nakon potpisivanja Deklaracija o zajedničkom Savjetu Crne Gore i Italije sa crnogorskim ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem, saopštio da je već spremno sve što je neophodnao da bi jedan energetski kabl povezao dvije države, ali da nedostaje odobrenje Hrvatske.

Predstavnici Terne, crnogorske Vlade i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) potpisali su u novembru 2010. godine Sporazum o uspostavljanju podmorske interkonekcije između Crne Gore i Italije. Predviđeno je da u tom projektu CGES učestvuje sa realizacijom investicije izgradnje trafostanice vrijedne oko 20 miliona EUR, a obavezan je i da izgradi dalekovod od Tivta do Pljevalja, sa namjerom da se kasnije zajedno sa partnerima iz Srbije i Bosne i Hercegovine grade dalekovodi prema tim državama.

Terna je dokapitalizovala CGES sa preko 34 miliona eura i sada je vlasnik 22 odsto akcija dok država Crna Gora ima 55 odsto.

Zanonato je, nakon sastanka sa Kavarićem, rekao i da je crnogorska Vlada u potpunosti posvećena sprovođenju svih zajednički postignutih sporazuma.

"Vlada radi na rješavanju poteškoća na koje povremeno naiđe, a tu mislim na problem između italijanske kompanije A2A, koja upravlja Elektroprivredom (EPCG) i Kombinata aluminijuma (KAP)", naveo je Zanonato.

On je na pitanje novinara postoji li mogućnost da u Italiji neka kompanija ne plaća porez, kao što je to slučaj sa EPCG u Crnoj Gori, odgovorio da postoji, ali da se onda radi na korekciji tog problema.

"Naravno da postoji mogućnost da neko preduzeće u Italiji ne izmiruje svoje obaveze, ali se onda radi na korigovanju tog problema", kazao je Zanonato.

On je na pitanje koji je njegov predlog Vladi za rješavanje problema A2A i EPCG, odgovorio da su mogućnosti izvršne vlasti u tom smislu ograničene, jer se radi o privatnim interesima.

"Vlada već pregovara sa A2A, ali tu se radi o privatnim interesima. Vlade su s obzirom na to veoma ograničene i mogu samo da podstiču, ali ne i da odlučuju", rekao je Zanonato.

On je dodao i da ne zna da li bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni ima više privatnog interesa u »privatizacionoj priči« u vezi sa A2A i EPCG.

Kavarić je saopštio da Vlada i A2A u okviru EPCG komuniciraju kao dva akcionara čiji je zajednički interes da se po pitanju elektroenergetske kompanije obezbijedi ono što je najbolja razvojna komponenta u tom dijelu.

"Imajući u vidu ono što je prezentirano u parlamentu kao Vladina opcija i da to nije prošlo, možemo da se, u čekanju saglasnosti, skoncentrišemo na ono što su isključive nadležnosti Vlade i EPCG u ovom dijelu", rekao je Kavarić.

On je saopštio da je na sastanku sa italijanskim kolegom razgovarano o mogućnostima razvoja saradnje dvije države u oblasti energetike, biznis zona i poljoprivrede, odnoso ribarstva.

"Konstatovali smo da postoje velike mogućnosti i da bi obje strane trebalo da ulože napore da se dva velika investiciona projekta, A2a u EPCG i Terne u CGES, nastave onako kako je to bilo planirano i da to doprinese produbljivanju saradnje u drugim sektorima", kazao je Kavarić.

Zanonato je dodao da su razgovori bili konstruktivni i bazirani na ideji o razvoju dobrih odnosa dvije zemlje.

"U tom duhu su i italijanska preduzeća investirala u Crnu Goru, a upravo ta saradnja ide u pravcu nastavka dodatnih investicija i razvoja. Postoji dosta oblasti u kojima možemo započeti ili razvijati postojeću saradnju, a to su energetika, ribarstvo, infrastruktura i poljoprivreda", rekao je Zanonato.

Bonus video: