Savez sindikata

Predizborna kampanja u SSCG: Masoničić će imati protivnika

Na pitanje kada će početi predaja kandidatura Đuranović je rekao da će se to dogoditi kada komisija za kriterijume završi posao, ali nije precizirao kada će to biti urađeno
5 komentar(a)
Savez sindikata, Foto: Savo Prelević
Savez sindikata, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.09.2013. 14:51h

Generalni sekretar Saveza sindikata Zoran Masoničić imaće protivkandidata na kongresu zakazanom za 15. novembar, koji ovog puta neće biti iz njegovog tabora, kazala je juče “Vijestima” predsjednica Sindikalne organizacije zaposlenih u Stručnoj službi Saveza sindikata Senka Rastoder koja je i najveći kritičar sadašnjeg rukovodstva SSCG.

Ona navodi da je sadašnje rukovodstvo sebi obezbjedilo velike privilegije sa platama i honorarima od dvije pa i do tri i po hiljade eura, koje primaju na više mjesta, tako da ne shvataju muke radnika koji žive sa 300 do 400 eura, primaju ih sa zakašnjenjem ili ih uopšte ne dobijaju.

“Ovi lideri su doveli SSCG na najniže grane od kada postoji. Račun je u blokadi, dugovi sve veći, svojim zaposlenima duguju pet zarada, a zbog njihovog ponašanja radnici gube povjerenje u Savez sindikata. Oni koji su nas doveli u ovu situaciju ne mogu nas iz nje izvaditi. Ima mnogo članova koji smatraju da je ovo posljednja prilika da spasimo SSCG kao radničku organizaciju. Masoničić će sigurno imati protivkandidata, ne samo forme radi kao što je bilo do sada, već voljnog da sprovede reforme i vrati povjerenje članstva u SSCG”, kazala je Rastoder.

Ona je navela da je Stručna služba svakodnevno u kontaktu sa radnicima u mnogim kolektivima kojima pokušava pomoći i da zna koliko su oni nezadovoljni rukovodstvom SSCG.

“Ukoliko ne bude malverzacija u načinu određivanja delegata i glasačkim listićima, moguća je pobjeda kandidata koji se zalaže za promjene u SSCG”, navela je Rastoder dodajući da je Masoničić već krenuo u kampanju za reizbor, da se počelo štampanje nekih listića i izrada propagandnog loga koja se finansira sa računa SSCG mimo odredbi statuta.

Odbor za pripremu kongresa juče je održao konferenciju za novinare na kojoj je predsjednik Odbora Vidak Đuranović kazao da su formirane komisije za izradu statuta, za utvrđivanje kriterijuma za izbor generalnog sekretara, nadzornog odbora, statutarne komisije i utvrđivanje kriterijuma za izbor i broj delegata, za izradu ekonomsko-sanacionog programa, za analizu i poštovanje sadašnjeg statuta i za udruživanje.

Na pitanje kada će početi predaja kandidatura Đuranović je rekao da će se to dogoditi kada komisija za kriterijume završi posao, ali nije precizirao kada će to biti urađeno.

“Kada utvrde kriterijume biće obavješteni granski sindikati, a oni će obavijestiti osnovne sindikalne organizacije koje biraju delegate i predlažu kandidate za generalnog sekretara i članove odbora”, naveo je Đuranović koji očekuje da će na kongresu biti usvojene odluke koje će dovesti do izlaska SSCG iz loše ekonomske situacije.

On je istakao da je ovaj kongres specifičan jer se u medijima često pojavljuju oni koji kritikuju rukovodstvo i daju dezinformacije koje štete SSCG.

Ima sindikalnih lidera koji ne znaju radno pravo

Đuranović je juče kazao da Savez nema višak zaposlenih već manjak posla i da će kongres pronaći odgovor za ovaj problem. Rukovodstvo SSCG je ranije saopštavalo da imaju višak zaposlenih, najavljujući novu sistematizaciju.

Rastoder je kazala da se slaže da SSCG nema višak radnika ali da Stručna služba ima posla zbog sve težeg položaja radnika.

“Mnogi od sadašnjih lidera nijesu osposobljeni za radno pravo i zato smo mi tu, ali oni nisu ovdje zbog radnika već zbog svojih privilegija i imovine SSCG. Jedan zaposleni u Stručnoj službi dođe na hiljadu članova, tako da nemamo višak radnika već višak lidera”, kazala je Rastoder.