EPCG prednjači sa neuplatom doprinosa

Direktor Fonda Pio kazao da, i pored manjka novca i novih penzionera, redovnost isplate penzija ne bi trebalo da bude ugrožena
86 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2013. 10:54h

Prihodi od doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje u Crnoj Gori su porasli od početka godine 4,9 odsto, a za isplatu penzija mjesečno je potrebno 32 miliona eura, s obzirom na rast broja korisnika, kojih trenutno ima 123,19 hiljada.

Direktor Fonda penzijsko invalidskog osiguranja (PIO), Dušan Perović je rekao da, i pored manjka novca i novih penzionera, redovnost isplate penzija ne bi trebalo da bude ugrožena.

Perović je kazao za Radio Crne Gore da za mjesečnu isplatu penzija od poreza i doprinosa pristigne 16,74 miliona, dok se ostatak popunjava iz državnog budžeta, prenosi Mina biznis.

"Od januara do jula prihodi od doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje i ostalih izvornih prihoda ostvareni su u iznosu od 117 miliona i veći su 4,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine", rekao je Perović.

On je podsjetio da je prije pet godina bilo 95,5 hiljada penzionera, dok ih trenutno ima 123,19 hiljada.

Perović je naveo i da je poznata lista najvećih dužnika koji ne uplaćuju poreze i doprinose.

“Prednjači Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) sa dugom od 40 miliona, a veliki dužnik je i Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP), koji je poslednji put ratu uplatio u maju”, rekao je Perović.

EPCG duguje ukupno oko 46 miliona eura za poreze i doprinose, a njoj toliko KAP duguje za struju.

Bonus video: