Nikšić: Rudari traže isplatu zarada, uprava poziva na dogovor

Rudari su se prvo okupili ispred kapije upravne zgrade, a potom ušli i u dvorište, uprkos protivljenju obezbjeđenja preduzeća
8 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2013. 18:23h

Oko 20 rudara, među kojima je najviše jamskih radnika, okupilo se ispred upravne zgrade nikšićkih Rudnika boksita nezadovoljni zbog kašnjenja zarada i situacije u preduzeću.

TV Vijesti, Dijana Blagojević

Rudari su se prvo okupili ispred kapije upravne zgrade, a potom ušli i u dvorište, uprkos protivljenju obezbjeđenja preduzeća

Jedan od okupljenih, Ilija Đilas, kazao je da ne vjeruju u najavu izvršnog direktora Milorada Đurovića da će im do 1. septembra biti isplaćena decembarska, a 15 dana kasnije i januarska plata.

“Duguje nam se sedam zarada i dovedeni smo do ruba egzistencije. Ubrzo počinje školska godina, a mi nemamo para ni da spremimo djecu u školu”, poručio je Đilas.

Đurović je u utorak saopštio da se nikšićkom preduzeću javilo više zainteresovanih za kupovinu rude, sa kojima će se isporuka precizno definisati u naredna dva, tri dana, nakon čega će se najkasnije za tri sedmice stvoriti uslovi za isplatu zarada.

Radnici uspjeli ući u dvorište (Foto: Ivan Petrušić)

Predsjednik Samostalnog sindikata, Borisav Bojanović, kazao je da su radnici opravdano nezadovoljni, ali da se u sadašnjoj situaciji ne smije dozvoliti da se zbog protesta ili štrajka uvede stečaj.

U Boksitima je uposleno 314 radnika kojima se duguje sedam zarada, regresi, zimnice i tri plate iz ljeta 2010. godine u vrijeme protesta rudara ispred upravne zgrade.

Uprava: Napeta atmosfera ne pomaže nikome

Izvršni direktor Rudnika boksita Milorad Đurović pozvao je zaposlene koji prijete da će spriječiti odvoz rude sa kopova i iz Sektora ostalih tehničkih djelatnosti, da odustanu od najavljenih aktivnosti kako bi se pokušalo naći rješenje za prevazilaženje teške situacije.

Đurović je u saopštenju naveo da je takvo postupanje grupe zaposlenih suprotno zakonskim i drugim propisima i da direktno ugrožava sve ostale radnike i dovodi u pitanje dalji rad i poslovanje preduzeća.

“I pored mog obraćanja u utorak zaposlenima u Rudnicima boksita, u kojima sam ih pozvao da se uzdrže od bilo kakvog djelovanja koje bi iskomplikovalo i ovako tešku situaciju u preduzeću, danas je grupa od njih 30, suprotno zakonu i drugim propisima, samovoljno ušla u upravnu zgradu u Nikšiću”, rekao je Đurović.

On je dodao da je u toku dana, u napetoj i netolerantnoj atmosferi, u više navrata imao neposrednu komunikaciju sa predstavnicima te grupe, koja nije dala rezultat.

“Ta grupa zaposlenih je oko 14 sati napustila upravnu zgradu, kada je predala pisano obavještenje da će spriječiti odvoz rude sa kopova i iz Sektora ostalih tehničkih djelatnosti, sve do ispunjenja njihovih zahtjeva, na koji način bi bila onemogućena prodaja rude boksita”, objasnio je Đurović.

Đurović je pozvao zaposlene da odustanu od najavljenih radnji i da se zajedno sa ostalim relevantnim subjektima u Rudnicma boksita pokuša naći odgovarajuće rješenje za prevazilaženje teške situacije.

Galerija

Bonus video: