Kupac Novog duvanskog ne plaća na vrijeme: Investitor koji nema 7 miliona

Tenderska komisija za privatizaciju je prihvatila zahtjev kupca i prolongirala rok za uplatu
166 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2013. 17:31h

Konzorcijum koji je kupio Novi duvanski kombinat (NDKP) neće poštovati prvu ugovorenu obavezu i uplatiti Vladi i Glavnom gradu 7,1 milion eura do 7. avgusta.

Vladina Tenderska komisija za privatizaciju je prihvatila zahtjev kupca i prolongirala rok za uplatu novca do 30. avgusta.

Ugovor o kupoprodaji akcija Vlade i Glavnog grada potpisan je 19. juna sa kompanijama Partner Company iz Danilovgrada, Primat iz Užica i Jaz express iz Budve.

Prema ugovoru, konzorcijum je dužan da u roku od 50 dana plati 70 odsto akcija Vlade, što je oko pet miliona eura, i 30 odsto dionica Glavnog grada sa oko dva miliona. Nakon ozvaničenja posla, iz Tenderske komisije je saopšteno da očekuju da novac bude uplaćen i prije ugovorenog roka.

Kupac ima obavezu da preuzme radnike i proizvodnju cigareta Duvanskog kombinata u stečaju, da investira 9,42 miliona eura, a da novu fabriku cigareta izgradi za 12 mjeseci.

Predsjednik Tenderske komisije za privatizaciju Novog duvanskog Branko Vujović rekao je “Vijestima” da su, nakon što su imali uvid u pismo o namjerama poslovne banke iz čijih sredstava bi tri kompanije trebalo da kupe Novi duvanski, donijeli odluku da investitoru produže rok za uplatu kupoprodajne cijene.

U slučaju da investitor ne uplati novac, naplatićemo garanciju za ponudu koju su dali u iznosu od 200 hiljada eura, rekao je Vujović

“Skupština Novog duvanskog biće odgođena za 30. avgust i nakon njenog održavanja biće obavljena formalna primopredaja kompanije. U slučaju da investitor ne uplati novac, naplatićemo garanciju za ponudu koju su dali u iznosu od 200 hiljada eura”, kazao je Vujović.

On je naglasio da će, prema ugovorenom sa kupcem, obaveze prema radnicima biti izmirene danom primopredaje Novog duvanskog.

Vujović je napomenuo da će obaveze prema radnicima DKP-a u stečaju biti izmirene od novca prihodovanog od prodaje lokacije (nekretnina) DKP-a u stečaju, ističući da treba imati rezervu u pogledu toga da li će investitor na kraju ispoštovati sve ugovorene obaveze.

Polovinom mjeseca stečajni upravnik DKP-a Veselin Raičević obavijestio je pismeno predstavnike Vlade i radnika da “u bilo kojoj fazi stečajnog postupka radni odnos zaposlenima može prestati samo po sili zakona, što isključuje mogućnost isplate otpremnina”.

On im je prenio da isplata otpremnina nije njegova nadležnost i da su predstavnici Vlade i državnih fondova još prije tri godine garantovali isplatu otpremnina u slučaju potrebe za smanjenjem broja radnika ili u slučaju likvidacionog stečaja.

“Iako je stečajni upravnik Veselin Raičević doveden da konsoliduje poslovanje u postupku stečaja, u praksi se sve dešava suprotno. Zemljište DKP-a prodato je po cijeni mnogo nižoj od njegove realne tržišne vrijednosti... Sve su prilike da će biti posla za istražne organe. Treba utvrditi odgovornost za sve što se dešavalo u Duvanskom”, smatra Željko Vujadinović, predstavnik nezadovoljnih radnika koji će osnovati novu sindikalnu organizaciju.

Kasne plate, nema za otpremnine, a gdje su milioni od „kleopatre”?

U DKP-u raste nezadovoljstvo među 170 radnika, kojima kasni isplata mjesečnih zarada. Vujadinović je rekao “Vijestima” juče da je “apsurdno i neshvatljivo da i pored proizvodnje cigareta u punom kapacitetu do 170 tona mjesečno sad nema novca za isplatu otpremnina prekobrojnim radnicima”.

“Kasni isplata zarada, kao i uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje. Pitamo se gdje su milioni eura od prodaje brenda “kleopatra”, gdje je taj novac”, pitao je Vujadinović. On je istakao da se radnicima nude otpremnine za dobrovoljni odlazak iz kompanije.

“Rok za prijavu i dobrovoljni odlazak bio je predviđen do 1. avgusta. Bilo je i za to interesovanja među radnicima. Međutim, iako nam nude otpremnine, iz poslovodstva DKP-a nam je prije neki dan rečeno da novca za njihovu isplatu nema”, naglasio je Vujadinović.

Galerija

Bonus video: