Perišić: Uprava čini sve da sačuva proizvodnju u KAP-u

"U tom cilju je sa dobavljačima ugovoreno redovno snabdijevanje fabrike sirovinama i gorivom"
52 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2013. 13:53h

Stečajna uprava podgoričkog Kombinata aluminijuma (KAP) i menadžment Montenegrobonusa ulažu maksimalne napore da se održi kontinuitet proizvodnje, kao preduslov daljeg opstanka kompanije, saopštio je stečajni upravnik preduzeća, Veselin Perišić. "U tom cilju je sa dobavljačima ugovoreno redovno snabdijevanje fabrike sirovinama i gorivom, uz blagovremeno sprovođenje administrativnih aktivnosti koje prate organizaciju proizvodnog procesa", naveo je Perišić u saopštenju. On je dodao i da su novi ugovori o radu na 30 dana za oko 1,1 hiljadu zaposlenih podijeljeni za svega tri dana. Ostalo je da se podijeli još oko 70 ugovora za zaposlene koji rade u smjenama i onima koji iz opravdanih razloga nijesu preuzeli taj dokument. "Ta obimna i zahtjevna procedura realizovana je za kratko vrijeme upravo zahvaljujući punom angažmanu stručnih službi KAP-a", kazao je Perišić.Stečaj je u KAP uveden 8. jula, zbog duga od 386 miliona eura, uz mogućnost dostavljanja plana reorganizacije u periodu od tri mjeseca. Uvođenje stečaja prouzrokovalo je, između ostalog, otkaze za svih 1,2 hiljade zaposlenih. U međuvremenu je stečajna uprava preduzeća potpisala ugovor sa Montenegrobonusom, na osnovu kojeg je ta kompanija preuzela organizovanje proizvodnje u stečajnom postupku. Menadžment Montenegrobonusa će, kako je saopštio Perišić, i u narednom periodu pokušati da nađe dodatni prostor za smanjenje troškova poslovanja, u cilju očuvanja proizvodnog procesa. "Trenutno intenzivno radimo na tome da se metal u najskorije vrijeme počne izvoziti preko Luke Bar, što bi imalo pozitivan ekonomski efekat, ne samo po lučku kompaniju", rekao je Perišić.On je dodao i da veliku zaslugu za očuvanje proizvodnje u kompaniji imaju zaposleni, koji daju pun doprinos opstanku KAP-a. Uvođenje stečaja u KAP predložila je Vlada zbog skoro 25 miliona eura garancija izdatih fabrici, koje je prošle godine platila Dojče /Deutsche/ banci. Vlada je odlučila da uvede stečaj u fabriku zbog nekooperativnosti ruskog partnera koji je odbio da potpiše saglasnost da se novac koji je država dužna KAP-u iskoristi za plaćanje nelegalno potrošene struje. Ministarstvo finansija je 12. jula zaključilo kreditni aranžman od 60 miliona eura sa Dojče i Erste bankom, kako bi obezbijedilo novac za izmirenje preostalih obaveza po osnovu aktiviranih državnih garancija datih KAP-u. Vlada pregovara i o novom kreditnom aranžmanu sa mađarskom OTP bankom, kojim planira da plati garanciju koju je ranije dala KAP-u za kredit kod te banke. Vrijednost novog kreditnog aranžmana je 42,5 miliona eura.

Dožić: Ima još interesovanja

Njemačka HGL grupa nije dostavio finalnu ponudu za Kombinat aluminijuma u Podgorici, a najavljeno je da će se to dogoditi krajem jula ili početkom avgusta.

"HGL pokazivao je i pokazuje interesovanje za KAP. Poznato je da je princip Vlade da javnost upozna sa svim ponudama kada i ukoliko budu u finalnoj formi, odnosno zvaničnoj formi, odnosno kada budu zaokružene ponude. To smo već uradili sa ponudom Tosjali grupe koja je predstavljena i Parlamentu a samim tim i čitavoj javnosti tako da kada i ukoliko ova ponuda bude finalno zaokružena javnost će biti upoznata", kazala je portparol Ministarstva ekonomije Draženka Bećirović za Radio Antena M.

Šef menadžerskog tima KAP-a Nebojša Dožić je kazao da nije HGL jedini zainteresovan za KAP.

"Ima interesovanja raznih ali kada stignu konkretne ponude vidjećemo onda. Dobro je što se interesuju, ja mislim da će ih biti sve više. Kako su pokazali ovi gosti iz Hrvatske u Parlamentu tako i drugi zvanično i nezvanično. Ja očekujem sve veće interesovanje", navodi Dožić.

Dožić je kazao da je u fabrici stanje redovno.

"Redovno je stanje, treba da isplatimo plate u petak, sirovine nabavljamo, metal se prodaje", ispričao je Dožić.

Galerija

Bonus video: