Lazović: Nećemo podržati DPS, plašite se drugih

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović tvrdi da njegova partija nije promijenila mišljenje o rebalansu budžeta:
11 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.07.2013. 09:32h

Poslanici SDP-a će u vezi predloga rebalansa budžeta donijeti odluku koja će biti u interesu građana, kazao je potredsjednik SDP-a i Vlade za ekonomska pitanja Vujica Lazović.

Na poslaničko pitanje Mladena Bojanića (Pozitivna) šta preporučuje poslanicima SDP-a po pitanju predloga rebalansa, Lazović je rekao da su poslanici odgovorni i stručni ljudi i da im nijesu potrebne preporuke.

“U osnovi ekonomske politike koju zastupam i koju ću zastupati su interesi građana. Uvijek ću biti protiv odluka za koje smatram da nijesu u njihovom interesu. Ne želim da preporukama utičem na stav kolega iz Skupštine. Cijenim da će njihova odluka biti kvalitetna i u interesu građana”, izjavio je Lazović.

On je rekao da nije tajna kako će se SDP ponašati kad bude rasprava o rebalansu jer je to jasno saopšteno posljednjih dana.

“Strah nas je kako će se, možda, neki drugi ponašati”, rekao je Lazović.

U vladajućoj koaliciji, kako “Vijesti” saznaju, i dalje nema konsenzusa po pitanju predloga rebalansa budžeta u dijelu koji se odnosi na rješavanje dužničko-povjerilačkih odnosa između KAP-a i EPCG. SDP ne prihvata predlog kojim bi se poravnali dugovi za struju KAP-a i EPCG za poreze i doprinose u iznosu od 61 milion na štetu građana. Taj predlog koji zagovara DPS nema podršku opozicije (SNP-a, DF-a i Pozitivne), kao ni Liberalne partije. SDP ne podržava ni da Vlada daje nove subvencije KAP-u za struju.

Predlogom rebalansa je predviđeno i da se država može, uz postojećih 220 miliona eura, zadužiti dodatno 103 miliona eura zbog aktiviranja izdatih garancija za kredite KAP -u. Taj dio za SDP nije sporan jer je već preuzeta obaveza.

Ministar finansija Radoje Žugić očekuje da će vladajuća koalicija postići kompromis kako bi predlog rebalansa bio usvojen na vanrednoj sjednici Skupštine 1. avgusta.

Lazović je kazao da je normalno što različito misle o nekim pitanjima jer bi u suprotnom bili jedna partija.

“Vlada je prethodnih godina postigla ciljeve kada je riječ o makroekonomskoj stabilnosti i privrednom rastu iako smo se razlikovali u kreiranju pravaca za ostvarivanje tih ciljeva”, kazao je Lazović.

Bojanić je rekao da je zbunjen tom vizijom ekonomske politike koju Vlada vodi i ekonomskim bajkama koje priča, te da se onda može zamisliti kako su građani zbunjeni.

“Ova ekonomska politika nije dala rezultate. Govorite o makroekonomskoj stabilnosti, a javni dug svaki čas raste. Čeka nas rebalans i novo zaduženje od 100 miliona eura. Jadan je i privredni rast kojim manipulišete”, ocijenio je Bojanić.

On je dodao i da je ta ekonomska politika bila na štetu ove generacije, ali i onih koje dolaze.

Sastanak vrha SNP-a i EPCG

Elektroprivreda bi trebalo da pronađe model daljeg nagrađivanja potrošača koji uredno i na vrijeme izmiruju račune za utrošenu električnu energiju, jer prvobitni rok ističe 1. avgusta, saopšteno je iz SNP-a. Predsjednik SNP-a Srđan Milić i njegovi saradnici sastali su se juče sa izvršnim direktorom EPCG Enrikom Malerbom i predsjednikom Odbora direktora Srđanom Kovačevićem.

U saopštenju SNP-a se navodi da je Milić predstavnicima EPCG predložio konkretan model koji se odnosi na program potpunog izmirenja postojećeg duga za električnu energiju za potrošače u stanju socijalne potrebe.

Iz SNP-a su kazali da je Milić pozvao Vladu da nađe najbolje moguće održivo rješenje kako bi se riješile dileme i problemi u odnosima na relaciji država-EPCG i da ono ne bude na teret građana. Vlada je predložila Skupštini da joj odobri da dug EPCG za poreze i KAP-a za struju od 61 milion eura poravna na štetu državnog budžeta.

Upitani da li česti sastanci sa vrhom EPCG mogu dovesti i do toga da SNP podrži rebalans budžeta - da EPCG ne plati 61 milion poreza i doprinosa, iz te partije je ponovljeno da neće podržati takav predlog Vlade.

Tema sastanka bilo je i poštovanje skupštinskih zaključaka koje je predložio SNP, a koji se odnose na rješavanje spora za KAP. Prema riječima Milića, sastanak sa predstavnicima EPCG predstavlja kontinuirani dijalog i razmjenu mišljenja.

Lazović kao Tito

Na pitanje Bojanića da li se treba spremati za nove izbore ili odmor posle 1. avgusta jer vladajuća koalicija nije saglasna u vođenju ekonomske politike, Lazović je odgovorio: “Spremajte se kao da će biti odmah, a radite kao da neće biti 100 godina”.

Vicepremijer je ovom izjavom pokazao da nije zaboravio svoje političke korijene jer je zapravo parafrazirao Josipa Broza Tita koji je rekao “Radite kao da će 100 godina biti mir, a spremajte se kao da će sjutra biti rat”.

Bonus video: