Turska firma dobija Kontejnerski terminal za osam miliona eura

Predlog ugovora usaglašen je nakon pregovora sa turskim ponuđačem, kada je povećana ponuđena cijena od 7,1 milion eura
17 komentar(a)
Detalj iz Luke Bar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Detalj iz Luke Bar, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.07.2013. 17:02h

Tenderska komisija za privatizaciju usvojila je danas Predlog ugovora o kupoprodaji 62,09 odsto akcija Kontejnerskog terminala i generalnih tereta (KTGT), koji će biti zaključen sa turskom kompanijom Global Ports.

Global Ports će taj udio u KTGT platiti 8,08 miliona eura.

Iz Tenderske komisije je saopšteno da je Predlog ugovora usaglašen nakon uspješno završenih pregovora sa turskim ponuđačem, pri čemu je povećana prvobitno ponuđena cijena od 7,1 milion eura.

„Global Ports je, prema odredbama Predloga ugovora, preuzeo obavezu da realizuje investicije u restrukturiranje KTGT, vrijedne 13,5 miliona EUR, u okviru CAPEX programa u roku od tri godine. Turska kompanija će realizovati i Dodatni investicioni programa u periodu od pet godina nakon faze restrukturiranja, vrijedan 7,6 miliona EUR“, kazali su agenciji Mina-business iz Tenderske komisije.

Predlog ugovora, kako du dodali, predviđa i pravo prodavca da kao ugovornu kaznu zadrži 100 odsto iznosa kupoprodajne cijene u slučaju da se u potpunosti ne realizuje investicioni program, na način definisan ponudom. Predviđen je i automatski raskid ugovora o kupoprodaji i koncesiji ukoliko dođe do kršenja obaveza.

Predlog ugovora predviđa i obavezu Global Portsa da sprovede socijalni program, kao što je predviđeno kolektivnim ugovorom. Turska kompanija za realizaciju socijalnog i programa podrške zaposlenima treba da obezbijedi 6,5 miliona EUR.

Iz Tenderske komisije su objasnili da će Global ports, shodno ponudi, implementirati program razvoja ljudskih resursa u kompaniji, kroz edukaciju, dokvalifikaciju i prekvalifikaciju zaposlenih prema novoj organizaciji rada. Turska kompanija će implementirati i program za komplementarne djelatnosti kojima se ponuđač bavi, naročito u sektoru turizma.

„Operativni plan Global Portsa podrazumijeva pozicioniranje KTGT kao južno-jadranskog prometnog pravca ka Balkanu, Bara kao glavnog regionalnog distributivnog i logističkog čvora za balkanski region, konsolidovanje i jačanje kompanije kao industrijske luke za promet robe iz zaleđa“, navodi se u saopštenju.

Ključna ciljna tržišta za targetiranje u budućem poslovanju KTGT obuhvataju klijente iz Crne Gore, Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Makedonije, kao i zapadne Rumunije, Bugarske, Albanije i Mađarske.

„Global Ports namjerava da razvije portfolio proizvoda, koji uključuje usluge kontejnerskog pretovara, održavanja, skladištenje hladnjača i intermodalna rješenja. Takođe će ispitati mogućnost razvoja kruzing biznisa, na osnovu bogatog iskustva iz te oblasti“, rekli su iz Tenderske komisije.

Ugovora o koncesiji između Lučke uprave i KTGT, upućen je Vladi na usvajanje, nakon čega treba da ga usvoji i Skupština.

Shodno primjenjivim procedurama, Predlog ugovora o kupoprodaji 62,09 odsto kapitala barskog preduzeća sa izvještajem o rezultatima tendera, biće dostavljen Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte i Vladi na razmatranje i usvajanje.

Global Ports je jedinstvena lučka grupa i operator u Turskoj i trenutno upravlja sa tri vodeće komercijalne i kruzing luke, od kojih se jedna bavi kontejnerskim terminalom.

Od 2003, Global Ports je razvila portfolio najvećeg lučkog operatera u Turskoj sa 50 odsto tržišta kruzing luka.

Bonus video: