Kopač: Problem sa KAP-om mogao bi da ima velike posljedice

"Moram da pomenem veliku manu u Crnoj Gori izazvanu KAP-ovim neovlašćenim povlačenjem električne energije iz evropskih interkonektora"
50 pregleda 4 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Luka Zeković
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.07.2013. 13:04h

Crna Gora bi, zbog problema sa Kombinatom aluminijuma (KAP) i neovlašćenog povlačenja električne energije iz evropskih interkonektora, mogla da snosi velike posljedice, a postoji mogućnost da bude isključena sa međunarodne mreže, ocijenio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice, Janez Kopač.

"Uprkos pozitivnim reformama, poboljšanja poslovnog okruženja i investicijama, moram da pomenem veliku manu u Crnoj Gori izazvanu KAP-ovim neovlašćenim povlačenjem električne energije iz evropskih interkonektora", rekao je Kopač u intervjuu listu Elektroprivreda.

On je naveo da bi zbog toga Crna Gora mogla da snosi velike posljedice, a postoji mogućnost da bude isključena sa međunarodne mreže.

Prema njegovim riječima, razvoj legislativnog i regulativnog okvira u energetskom sektoru je pozitivan i u toku. Tarife električne energije rastu ka održivim, tržišnim nivoima.

Tekući projekat podmorske električne interkonekcije između Crne Gore i Italije će dalje podržati razvoj tržišta električne energije i stimulisati ulaganja u cijelom regionu.

"Podmorski kabl sa Italijom biće postavljen 2016. godine. Tog trenutka, odjednom, Crna Gora će postati veoma važna trgovačka tačka, ali ako se liberalizacija odgodi nećete biti spremni za to"

On je ocijenio da su crnogorskom energetskom sektoru u velikoj mjeri potrebna ulaganja.

"Deficit energije postaje kritičan i već ima jak negativan uticaj na cijene. Razvoj povoljnog investicionog okruženja treba uzeti kao ozbiljan zadatak svih vlada. Međutim, predvidljivost i pouzdanost cjelokupnog poslovnog okruženja je podjednako važna - zakonodavni i regulatorni okvir treba da budu dobro razvijeni i da se sprovode", smatra Kopač.

On je naveo da pristup tržištu i infrastrukturi mora da bude jednostavan i pristupačan, tržišni podaci dostupni i sveobuhvatni, a administrativne procedure jednostavne i transparentne.

"Ovaj rad je u toku u Crnoj Gori, a mi smo spremni da pomognemo u razvoju potrebnih politika. Međutim, bez obzira na to kako se ocijeni napredak u našim izvještajima, konačnu riječ će imati investitori", precizirao je Kopač.

Na pitanje koji koraci se moraju preduzeti kako bi se dostigao odgovarajući nivo liberalizacije tržišta električne energije, Kopač je odgovorio da je važno da se razvijaju svi neophodni uslovi, koji omogućavaju novim dobavljačima da slobodno ulaze u snabdijevanje krajnjeg korisnika i da budu u poziciji da imaju fer konkurenciju jedni sa drugima.

"Ako sve u domenu električne energije u Crnoj Gori počinje i završava se sa EPCG - kako možemo da očekujemo da imamo brz napredak? To je malo razočaravajuće, ali liberalizacija je još u početnoj fazi. Istovremeno, liberalizaciju moraju podržati strukturne mjere, koje je postavila Vlada i regulatorni organ Crne Gore", objasnio je Kopač.

Kao što je bio slučaj u Evropskoj uniji (EU), kako je podsjetio, liberalizacija energetskog tržišta će donijeti korist za građane Crne Gore. Korisnici će, takođe, imati koristi od više izbora, veće konkurencije, uz poboljšane usluge i sigurno snabdijevanje.

"Podmorski kabl sa Italijom biće postavljen 2016. godine. Tog trenutka, odjednom, Crna Gora će postati veoma važna trgovačka tačka, ali ako se liberalizacija odgodi nećete biti spremni za to", zaključio je Kopač.

Bonus video: