Ivanović i Obradović bi trgovali preko Fonda

Privatne apoteke u Crnoj Gori uskoro bi mogle biti uvedene u sistem zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja
290 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2013. 20:12h

U Crnoj Gori privatne apoteke još nijesu, kao u Srbiji, Hrvatskoj, ali i u gotovo svim razvijenim zemljama uvedene u sistem zdravstvene zaštite građana iz obaveznog osiguranja, ali se ovih dana „na mala“ vrata, izgleda, pokušava stvoriti prvi poluprivatni oligopol u ovoj oblasti.

Na potezu je Fond za zdravstveno osiguranje, odnosno, njegova Komisija koja bi ovih dana trebalo da odluči hoće li ili ne prihvatiti ponudu konzorcijuma Galenika Crna Gora, kojom šefuje Miodrag Ivanović i lanca privatnih apoteka DubaiPharm, u vlasništvu Olega Obradovića, koji su se prijavili zajedno da građanima na recept daju ljekove sa A liste o trošku poreskih obveznika.

Fond zdravstva nedavno je objavio poziv za dostavljanje ponuda ustanova radi zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u 2013. godini sa davaocima usluga obuhvaćenih Odlukom o mreži zdravstvenih ustanova.

Ljekove sa A i B liste, koje odobrava Komisija za ljekove i medicinska sredstva, koji se propisuju na recept može izdavati Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore „Montefarm“.

Ljekove sa liste A koji se propisuju na recept može izdavati, takođe, Galenika Crna Gora, ali njene apoteke ne rade. Galenika se nalazi u nezavidnoj situaciji, prijete joj sudska utuženja, prinudna blokada računa, ali i stečaj.

Njen direktor Miodrag Ivanović „Vijestima“ je potvrdio da su se na poziv Fonda javili u konzorcijumu sa DubaiPharmom.

Ivanović i Obradović imaju dugogodišnje međusobne poslovne veze, kao i bliskost sa porodicom Đukanović

"Poziv smo uputili Farmegri, Montefarmu, Glosariju, Bajfarmu i Dubaiu. Dubai je samo prihvatio da uđe u konzorcijum“, objasnio je Ivanović i ponovio da su u potpunosti poštovali predviđenu proceduru. On je naveo da se konačna odluka očekuje do ponedjeljka.

Direktor Fonda zdravstva Kenan Hrapović potvrdio je “Vijestima” da je do četvrtka kasno popodne Komisija ocjenjivala pristigle ponude, ali da još nije donijeta konačna odluka.

Prema informacijama „Vijesti“, nekoliko drugih privatnih lanaca apoteka revoltirao je način na koji se privatna firma Olega Obradovića pokušava „na mala vrata“ uvesti u sistem i mrežu državnog zdravstvenog osiguranja, ali zasad ćute u iščekivanju odluke Fonda.

"Odbio sam jer nisam smio da firmu uvodim u pravni glib, sa neizvjesnim ishodom“, rekao je privatnika kojem je Galenika ponudila konzorcijum i učešće na ovom tenderu Fonda.

“Vijesti” saznaju da privatne apoteke planiraju da formiraju udruženje preko kojeg će ubuduće organizovano djelovati.

Na pitanje, postoji li bojazan da na ovom tenderu Fonda bude favorizovan jedan privatnik u odnosu na sve ostale, Hrapović je kazao da Komisija striktno vodi računa o postavljenim uslovima i da će u potpunosti biti sve u skladu sa predviđenom procedurom izbora ponuđača.

Jedan od najvažnijih uslova, pored prostorne, tehničke i kadrovske osposobljenosti, je da nosilac posla ima uvjerenje Poreske uprave o svim izmirenim obavezama na 31. 12. 2012. godine.

Bliski Đukanovićima

Ivanović i Obradović imaju dugogodišnje međusobne poslovne veze, kao i bliskost sa porodicom Đukanović. Imaju vlasničke i upravljačke veze sa Prvom bankom Crne Gore kojom gazduje premijerov brat i Ivanovićev kum Aco Đukanović.

Obradović je predsjednik borda Prve banke. Oni su bili i upravi Telekoma prije privatizacije, ali je neko vrijeme nakon toga, zbog čega ih je saslušavao anketni odbor u aferi Telekom.

Bili su i suvlasnici, sa državnom kompanijom Plantaže, fabrike za proizvodnju briketa koja je otvorena prije dvije godine i koja nije krenula dalje od probne proizvodnje. Kako je juče saopšteno iz Plantaža, povukli su se iz tog biznisa.

Galerija

Bonus video: