Vukotić glasao protiv Vlade zbog dividende u Plantažama

Odlučeno je da akcionari u novcu dobiju 642.000 eura ili 0,367 centi po akciji, a u novoemitovanim akcijama 2,3 miliona eura
82 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2013. 15:26h

Skupština akcionara Plantaža odbila je predlog Vlade da za 2012. ne isplaćuje dividendu zbog čega je došlo do žučne rasprave nakon koje je predstavnik Vlade napustio sjednicu.

Odlučeno je da akcionari u novcu dobiju 642.000 eura ili 0,367 centi po akciji, a u novoemitovanim akcijama 2,3 miliona eura.

Kada je usvojen dnevni red, predstavnik Vlade je kazao da je na njenoj sjednici odlučeno da se dividenda ne isplaćuje jer Plantažama dospijevaju mnoge obaveze koje treba da plati.

Međutim, kada se krenulo na glasanje po tačkama, predstavnici državnih fondova su glasali zajedno sa manjinskim akcionarima za isplatu dividende.

Jedan od predstavnika državnih fondova i predsjednik Borda direktora Veselin Vukotić je ušao u raspravu sa predstavnikom Vlade i kazao da bi bio loš odnos prema manjinskim akcionarima da se ne isplati dividenda, a spriječio je i da se ponovo glasa o dnevnom redu i da se odluka mijenja.

Manjinski akcionari nijesu očekivali ovakvu odluku, pa smatraju da je ona donijeta jer Vukotić i ministar poljoprivrede Petar Ivanović imaju veliki broj akcija.

Petar Ivanović

Ivanović ima 1,25 miliona akcija a u novcu bi dobio dividendu od 4.500 eura, a u nominalnoj vrijednosti akcija oko 16.000.

Vukotić se smatra tvorcem neoliberalne ekonomije crnogorske Vlade, a i poslovni je partner premijera na Univerzitetu Donja Gorica.

Maraš: Plantaže nikada nijesu finansirale nijednu partiju>>>

Bilo je i velike rasprave između izvršne direktorice Plantaža Verice Maraš i manjinskih akcionara. Oni su negirali njene tvrdnje o uspjehu kompanije saopštivši da iznos investicija i profit padaju od 2008. kada je iz kompanije otišao bivši dugogodišnji direktor Đorđije Rajković.

Mali akcionari su naveli i da je u posljednje tri godine zaposleno 250 radnika, većinom u upravnoj zgradi a skoro niko u proizvodnji, iako je ranije utvrđen višak od 100 radnika.

Maraš je odgovorila da su morali zapošljavati nove ljude jer većina sadašnjih radnika ima 50-60 godina starosti i da su mislili na budućnost kompanije.

Akcionari su odgovorili i da mnogi novoprimljeni imaju toliko godina, kao i da su svi primljeni bez javnog konkursa, da pokrivaju izmišljena radna mjesta i da su mnogi od njih primljeni kao tehnološki višak iz vladine administracije i drugih državnih kompanija.

Akcionari su zamjerili i zbog akcije kupovine grožđa od malih proizvođača, jer Plantaže, kako su rekli, ne mogu ni svoje da prodaju a gomilaju im se zalihe vina

Akcionari su naveli da su ti automobili ustupljeni bez ograničenja zaposlenima u upravi, da trošak za vozila plaća firma a da ih poslije radnog vremena nema na parkingu firme.

Maraš je kazala da korisnici automobila rade posao van kompanije i da su im ona nephodna.

Akcionari su zamjerili i zbog akcije kupovine grožđa od malih proizvođača, jer Plantaže, kako su rekli, ne mogu ni svoje da prodaju a gomilaju im se zalihe vina.

Oni su naveli da je realna vrijednost grožđa oko euro po kilogramu, ali je od nekih proizvođača kupovano i po cijeni od dva eura. Iznijeli su sumnju da je po većim cijenama kupovano od nekih članova vladajuće partije.

Na pitanje koliko je kompanija dužna, Maraš je rekla da nema dugova i da račune redovno izmiruje, iako je predstavnik Vlade konstatovao da sada slijedi plaćanje obaveza zbog čega je bio protiv isplate dividende.

Ona nije odgovorila ni kolika su potraživanja Plantaža i koje joj firme duguju, navodeći da će na to pitanje koje je upućeno i pismenim zahtjevom, tako i odgovoriti.

Galerija

Bonus video: