Podgorica: Povrće na pijacama skuplje i do tri puta

Predstavnik poljoprivrednih proizvođača Zete Mladen Aligrudić očekuje da će za nekoliko dana povrće pojeftiniti
57 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2013. 10:32h

Pojedine vrste povrća i više nego duplo su skuplje na pijacama ove godine nego lani.

Kilogram krompira, na primjer, košta oko 70 centi, a lani je bio 20, paradajz je 60 do 70 centi i duplo je skuplji nego prošle godine.

Proizvođači smatraju da su nepovoljne vremenske prilike uticale na povećanje troškova proizvodnje, što je dovelo i do skoka cijena.

Predstavnik poljoprivrednih proizvođača Zete Mladen Aligrudić očekuje da će za nekoliko dana povrće pojeftiniti, jer će uskoro na tržište stići i proizvodi iz Gornje Zete.

“U ovom trenutku cijene su savim prihvatljive”, smatra Aligrudić.

On smatar da je ove godine i uvoz pojačan i da je roba iz okruženja dosta skupa.

“Svi su imali sličnih problema, tako da ni te cijene nijesu baš toliko povoljne. Trenutno je, na primjer, jeftiniji uvozni paradajz od domaćeg, što je i logično i prirodno, jer je berba u završnoj fazi”, pojasnio je Aligrudić.

Poljoprivrednik iz Pothuma Željko Milić tvrdi da su cijene većine proizvoda za minimum 100 odsto “jače” nego u istom periodu prošle godine.

“Krompir je lani bio 20 centi, a danas je 70 centi u veleprodaji. U maloprodaji je još skuplji. Danas je najmanje bitno koji proizvod fali crnogorskom tržištu, jer i da ga ima u okruženju i da ni u regionu nijesu imali problema, trgovci bi to pokrili u roku od 24 časa”, kazao je Milić.

On očekuje da će poljoprivrednici koji su uspjeli da spasu proizvodnju cijenama uspjeti da nadomjeste probleme sa kojim su se susreli, “jer tako tržište diktira”.

“Kako sam i pretpostavio, sve će se ovo prelomiti preko budžeta građana. Zato bi trebalo insistirati da se što više usmjeravaju sredstva prema poljoprivredi, a ne smanjivati budžet, kao što je nam se desilo ove godine”, smatra Milić.

Nepogode uništile 60 odsto proizvodnje

Milić je ocijenio da, “ako se ovako nastavi, ne piše se dobro ni proizvođačima ni građanima, kojima treba da služi ta proizvodnja i da se nađe na njihovim trpezama". Milić je istakao da da su štetu pretrpjeli i poljoprivrednici iz drugih država, ocijenivši da je u Crnoj Gori uništeno 60 odsto proizvodnje.

“Otprilike 60 odsto proizvodnje uništeno je u raznim proljećnim nepogodama”, kazao je Milić.

Galerija

Bonus video: