Novosti: Crnogorski turizam će profitirati od ulaska Hrvatske u EU

Poslije odluke da od 1. jula za dan boravka u Hrvatskoj treba pokazati 100 eura, građani Republike Srpske počeće da zaobilaze hrvatsko primorje, tvrde Novosti
7 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.06.2013. 17:44h

Građani Republike Srpske će, po svemu sudeći, ove godine izbjegavati Hrvatsku kao destinaciju za ljetovanje u "širokom luku", jer su u ovoj zemlji potvrdili da će od 1. jula od stanovnika BiH tražiti da pokažu 100 evra po danu boravka u toj zemlji, pišu Novosti, a prenosi B92.

Ovu informaciju su potvrdili i u MUP Hrvatske, ističući da je to u skladu sa propisima i zakonskom regulativom Hrvatske i EU, jer građani BiH od 1. jula "ne ulaze više u Hrvatsku, nego u EU".

Napominju da će osoba koja posjeduje ovjereno garantno pismo fizičke ili pravne osobe iz Hrvatske ili dokaz o uplaćenom turističkom aranžmanu, biti dužna predočiti dokaz o posjedovanju 50 eura po danu.

S druge strane, iz Crne Gore već najavljuju da oni građanima BiH neće tražiti takve dokaze, te da je sve što će tražiti na granici - važeća lična karta ili pasoš za maloljetno dijete.

" Mi smo ionako povoljniji sa cijenama u odnosu na Hrvatsku. Osim toga, Vlada Crne Gore dala je instrukciju da se turisti na granici ne zadržavaju nego da se propuštaju kako se ne bi stvarale gužve" - kaže Faruk Čaluk, iz Turističke zajednice Crne Gore u Sarajevu.

Da su Crnogorci ozbiljno shvatili mogućnost da iskoriste situaciju i privuku turiste iz BiH, govori i nedavno održana manifestacija Dani Crne Gore u Sarajevu, gdje je promovisana turistička ponuda Crne Gore za ovu sezonu, piše beogradski dnevnik.

Građani Banjaluke i Republike Srpske, koji su prethodnih godina najčešće na ljetovanje odlazili u Crnu Goru ili Hrvatsku, kažu da će ih, ako su do sada i imali dilemu, ulazak Hrvatske u EU zasigurno opredijeliti da se za ljetovanje odluče za južnijeg susjeda.

"Godinama prije sam sa porodicom ljetovao u Crnoj Gori, a prošle godine sam bio u Vodicama u Hrvatskoj, gdje smo pronašli jeftin smještaj. Zbog odluke o '100 eura po danu' sigurno se ove godine nećemo odlučiti za Hrvatsku. Prije ćemo u Crnu Goru, ako uopšte gdje i odemo, imajući u vidu finansijsku situaciju", kaže Banjalučanin Slobodan Marić.

Njegova sugrađanka Tanja Ostojić kaže da ni njoj ne pada na pamet da ove godine ide u Hrvatsku, te da će sa drugaricama na ljetovanje u Herceg Novi, u Crnu Goru.

U turističkim agencijama u Banjaluci potvrđuju da prodaja aranžmana za Hrvatsku ove godine ide slabije, što zbog odluke o "100 eura po danu", što zbog ukupne materijalne situacije građana.

Bonus video: