Rusi neće da plate ukradenu struju, narod će

KAP neće biti isključen sa mreže do ponedjeljka, prvu ratu Briselu plaćamo prebijanjem dugova
50 pregleda 49 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2013. 07:16h

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) će danas početi da vraća električnu energiju koja je za potrebe rada Kombinata aluminijuma (KAP) pokradena iz evropske interkonekcije od 1. aprila do 23. maja, potvrđeno je sinoć kasno nezvanično „Vijestima“ iz uprave CGES-a.

“Vijesti” saznaju da će se to regulisati kroz višestruku kompenzaciju u kojoj će učestvovati država, Montenegrobonus i KAP, što će najvjerovatnije danas Vlada usvojiti. Prema dosadašnjim sličnim modelima, prebijanja dugova su gotovo uvijek bila i na uštrb punjenja budžeta.

Struja koja je nelegalno potrošena od 22. februara do aprila biće vraćena tek tokom oktobra, što je najavljeno iz CGES-a. Ukupni dug za sporni period je oko tri i po miliona prema sadašnjim cijenama.

Uprava CGES-a u posljednji čas sinoć je odustala od prekida napajanja KAP-a strujom upozorivši otvorenim pismom Vladu da će to uraditi u ponedjeljak ukoliko se do tada ne postigne dogovor o legalnom snabdijevaču aluminijumske kompanije.

U KAP-u, međutim, tokom radnog dana ništa nije ni ukazivalo da može doći do isključenja struje, za što je, kako tvrde u kompaniji, potrebno najmanje 12 dana. Toliko im je potrebno za postepeno gašenje ćelija.

Do petka u 10 sati evropskim partnerima, prema diktatu iz Brisela, Crna Gora treba posredstvom CGES-a da vrati energiju vrijednu 600 hiljada eura, a novac za kupovinu struje od Elektroprivrede u toj vrijednosti, mogla bi, prema informacijama “Vijesti”, obezbijediti državna kompanija Montenegrobonus. Ova kompanija prošle jeseni dobila je licencu od Regulatorne agencije za energetiku (RAE) da može potrošače snabdijevati električnom energijom.

Odluku o tome bi, prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, kroz poseban zaključak već na današnjoj sjednici trebalo bi da donese Vlada. Tokom maratonske rasprave na bordu CGES-a to je saopštio izvršni direktor Ljubo Knežević nakon što je sa nekim razgovarao telefonom, saznaju “Vijesti”.

Ideja Vlade je da u krajnjem tu struju ipak plati KAP, kako su to ranije insistirali i iz CGES-a, ali kako to zasad odbijaju ruski menadžeri, koji rukovode aluminijumskom kompanijom, tražiće se model da se transakcija „pokrije“ kroz višestruku kompenzaciju u kojoj će učestvovati država, Montenegrobonus i KAP.

Ruski menadžeri KAP-a iz CEAC-a Olega Deripaske dva dana odlučni su u namjeri da ne plate pokradenu struju. Iz Vlade i iz CGES-a danima su upozoravali da struju evropskim partnerima na ime prve rate treba da plati KAP, odnosno, onaj koji je potrošio.

Ruski menadžeri KAP-a iz CEAC-a Olega Deripaske dva dana odlučni su u namjeri da ne plate pokradenu struju

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti“, ruski menadžeri su predstavnicima Vlade premijera Mila Đukanovića u nekoliko navrata, do sada, očitali su pravu „bukvicu“ i uz rusko „njet“ naglasali da krađu struje ne prihvataju jer je to činio CGES uz očiglednu podršku Vlade.

Oni su otvoreno pozvali Vladu da ugasi KAP ukoliko smatra da dalji njegov rad nije u interesu Crne Gore. U Vladi su ostali, međutim, nijemi na te pozive jer sa KAP-om imaju makar za sada druge planove.

Juče tokom dana zasjedao je i bord Elektroprivrede, a ta kompanija ostala je čvrsta u stavu da krađu struje uz evropske interkonekcije neće vraćati, ukoliko joj se ta energija ne plati.

Prava višečasovna debata bila je na odboru CGES-a na kojem su se pojavili i predstavnici italijanske Terne koji nijesu krili nezadovoljstvo situacijom u Crnoj Gori.

Na kraju maratonske sjednice uprave CGES-a predstavnici Terne, kojima su se pridružili i pojedini članovi borda iz Crne Gore, prema informacijama „Vijesti“, uputili su otvoreno pismo ili svojevrsni „ultimatum“ Vladi da će u ponedjeljak KAP definitivno skinuti sa elektromreže ukoliko sa EPCG do tada ne postigne dogovor ga direktno snabdijeva strujom.

U pismu su članovi uprave CGES-a upozorili da će to uraditi skidanjem KAP-a sa dalekovoda bez obzira na moguće havarije i ekološke probleme u samoj i u užoj okolini kompanije.

Sve se mijenja iz sata u sat

Direktor fukcionalne cjeline Snabdijevanje EPCG, Vladimir Bojičić saopštio je juče da je sami vrh EPCG u konstantnom kontaktu sa Vladom.

„Pregovori su intenzivni i očekujemo vrlo brzo da ćemo dobiti konačne informacije. U ovom trenutku nema jasnih i preciznih informacija, ali očekujemo da ćemo u naredna dva ili tri dana imati više informacija po pitanju problema KAP-a“, kazao je Bojičić na konferenciji za novinare EPCG. Situacija se, kako je naveo Bojičić, mijenja iz sata u sat i iz dana u dan.

Predstavnik države u bordu zaustavio gašenje

Predstavnik države u bordu KAP-a Nebojša Dožić sinoć nešto poslije 21 sat iskoristio je pravo veta i onemogućio donošenje odluke o gašenju ćelija u Kombinatu. Gašenje proizvodnje su podržala dva člana borda iz ruskog CEAC-a. Uz Dožića, protiv toga je glasala i Bojana Šaranović, predstavnica manjinskog akcionara KAP-a.

SDP ne bi oborio Vladu ni zbog KAP-a

Član skupštinskog Odbora za ekonomiju Mladen Bojanić (Pozitivna) kazao je za “Vijesti” da je KAP najvažnije ekonomsko pitanje, da zaslužuje pokretanje pitanja povjerenja Vladi, ali i da vjeruje da manja članica vlasti - SDP “neće ići do kraja i da tu inicijativu neće podržati”.

“Znajući dosadašnju politiku SDP-a, mislim da neće ići do kraja. Ne vjerujem da će podržati inicjativu. Mislim da je u ovom trenutku njihova procjena da im je udobnije da budu u ovakvoj Vladi, nego da idu na njeno obaranje”, smatra Bojanić.

Iz SNP-a su prije nekoliko dana najavili da će uskoro predati zahtjev za pokretanje pitanja povjerenja Vladi.

Radnici očekuju ugovor sa EPCG

Radnici KAP-a su zadovoljni nezvaničnim informacijama da ipak neće biti gašenja proizvodnih ćelija. Predsjednik nabrojnijeg Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić rekao je “Vijestima” da sad očekuju da će biti dogovoren novi aranžman sa EPCG o snabdijevanju strujom.

„Očekujemo novi ugovor, sa ili bez Rusa. Neobično nam je što se u posljednje vrijeme posebno ističe vlasništvo CEAC-a u KAP-u, ali ne i da isto toliko akcija u kompaniji posjeduje Vlada“, podsjetio je Krivokapić.

Galerija

Bonus video: