Dožić iskoristio pravo veta, nema gašenja ćelija u KAP-u

Predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić rekao je "Vijestima" da sad očekuju da će biti dogovoren novi aranžman sa EPCG o snabdijevanju strujom
67 pregleda 64 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2013. 21:13h

Predstavnik države u bordu KAP-a Nebojša Dožić iskoristio je pravo veta i onemogućio donošenje odluke o gašenju ćelija u Kombinatu za koju su se istovremeno izjasnila dva člana borda iz ruskog CEAC-a.

Uz Dožića protiv gašenja ćelija glasala je i Bojana Šaranović, predstavnica manjinskog akcionara KAP-a.

Nebojša Dožić

Radnici KAP-a sa olakšanjem su dočekali informacije da ipak neće biti gašenja proizvodnih ćelija.

Predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić rekao je "Vijestima" da sad očekuju da će biti dogovoren novi aranžman sa EPCG o snabdijevanju strujom.

"Ništa u KAP-u nije ni ukazivalo da će biti gašenja i očekivali smo ovakvu odluku. Sada očekujemo novi ugovor sa EPCG, sa ili bez Rusa. Neobično nam je što se u posljednje vrijeme posebno ističe vlasništvo CEAC-a u KAP-u, ali ne i da isto toliko akcija u kompaniji posjeduje Vlada", zaključio je Krivokapić.

CGES: KAP neće biti isključen iz sistema

Kombinat aluminijuma Podgorica večeras neće biti isključen iz elektroenergetskog sistema, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES)

Dodaje se da je sjednica Odbora direktora CGES u toku, te da će zaključci sa sjednice javnosti biti prezentovani sjutra u formi saopštenja.

TV Vijesti ranije je objavila da KAP nije ispoštovao rok i do 14 sati nije počeo da vraća ukradenu struju evropskoj interkonekciji.

Umjesto da plate struju, Rusi traže gašenje KAP-a>>>

Kako prenosi TV Vijesti, mnogi vjeruju da bi izlaz iz ove situacije jedino mogao da bude novi dugoročni ugovor KAP-a sa Elektroprivredom Crne Gore (EPCG) o snabdijevanju strujom.

TV Vijesti, Daniela Vranković

Radulović: Programirano gašenje manja šteta za KAP

Raskid ugovora sa ruskim vlasnikom u Kombinatu aluminijuma (KAP) i programirano gašenje fabrike moglo bi se za par mjeseci pokazati kao isplativa varijanta, ukoliko se investira u opremu, ocijenio je potpredsjednik Skupštine Branko Radulović.

"Da sam na mjestu premijera, ispratio bih ovog vlasnika, razmislio o programiranom gašenju ili zaustavljanju na ler, a istovremeno krenuo sa investicijama, tako da bi u septembru KAP bio dobra fabrika", rekao je Radulović.

On smatra da bi se kroz programirano gašenje KAP mogao vratiti u funkciju za dva do tri mjeseca, najkasnije do kraja godine, što bi se moglo pokazati kao ekonomski isplativo.

"Potpuna katastrofa je ako se ugasi. U ovoj situaciji kada nam je uzet obraz i kada šteta može biti trajna i nenadoknadiva, moramo da profunkcionišemo kao normalna država", kazao je Radulović, a prenosi Mina.

On je dodao i da bi Vrhovni državni tužilac morao da reaguje, dok bi ugovor sa ruskim partnerom, Centralnoevropskom aluminijskom kompanijom (CEAC) trebalo raskinuti, napraviti programirano gašenje i krenuti sa minimalnim investicijama.

Radulovića je poručio i da je svako ko u vezi sa KAP-om podrži "gubitničku varijantu", bilo Socijaldemokratska (SDP) ili manjinske partije, saučesnik u nečemu što je "ubijanje Crne Gore".

"Krivac za ukradenu struju je u zgradi Vlade. Crna Gora mora da vrati sve što je ukrala", poručio je Radulović

"Cilj je da nema konkurencije i da postoji zajednički interes, kako bi Balkan kada je u pitanju aluminijum bio kao sjeverna Italija ili Grčka, odnosno kao sve normalne države", poručio je Radulović.

On je saopštio da je u prethodnom periodu obišao neke od fabrika aluminijuma u regionu, kako bi se upoznao sa situacijom u njima. Radulović tvrdi i da priče o gašenju mostarskog Aluminija nijesu istinite, jer je to jedna od najboljih kompanija bazične proizvodnje aluminijuma u Evropi.

"U Mostaru su mi kazali da je naša prednost što imamo državu. Mi nemamo državu, jer da imamo - imali bi Kombinat kakav je u Mostaru, ako ne i još bolji, jer su oni sa zgarišta napravili kompaniju kakva je danas", rekao je Radulović.

On je naveo da mostarski Aluminij plaća 57 eura za megavat sat (MWh) električne energije i to već duži period.

"Imaju ugovor sa TLM iz Šibenika i dobijaju električnu energiju bez problema. Najstarija oprema tamo stara je deceniju. Oni glinicu uvoze po enormnim cijenama, a sada idu u izgradnju velikog termoenergetskog izvorišta, tako da je to izuzetna firma koja ima budućnosti", kazao je Radulović.

On je dodao i da je mostarska kompanija spremna da tehnološko znanje besplatno ponudi Crnoj Gori, dok je fabrika iz Širokog brijega spremna da od KAP-a kupuje 25 do 50 hiljada tona homogenizovanih trupaca.

"TLM je spreman da sve što proizvede KAP preuzme, kao i da investira i podrži novu liniju za vertikalno livenje i valjanje", naveo je Radulović.

On smatra i da je krađa struje iz evropske interkonekcije sramota za Crnu Goru, kao i da se sve što je ukradeno mora biti vraćeno.

"Krivac za ukradenu struju je u zgradi Vlade. Crna Gora mora da vrati sve što je ukrala", poručio je Radulović.

Galerija

Bonus video: