Samo da Rusi odu: KAP-u nema spasa bez novih investicija i novog partnera

"Rusi nijesu ispunili svoje investicione obaveze i neozbiljno se ponašaju što se tiče vraćanja struje iz Evropske interkonekcije", naveo je Vujanović
17 komentar(a)
Ažurirano: 11.06.2013. 16:49h

Rješavanje sudbine Kombinata aluminijuma (KAP) je u nadležnosti Vlade, čiji model daje šansu opstanku fabrike, uz uslov da Rusi što prije odu, ocijenio je predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović.

On je u intervjuu Televiziji Crne Gore, koji će biti emitovan večeras, kazao da Vlada vodi unutrašnju i spoljnu politiku države.

"Opstanak KAP-a presudan je za budućnost crnogorske ekonomije, a model koji je predložila Vlada daje šansu opstanku kompanije, uz uslov da Rusi što prije odu", kazao je Vujanović.

On smatra da mimoilaženje Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) u vezi sa situacijom u KAP-u ne može ugroziti vladajuću koaliciju i uzrokovati vanredne parlamentarne izbore.

"KAP-u nema spasa bez novih investicija, kojih nema bez novog partnera, a novog partnera nema dok su Rusi tu", poručio je Vujanović.

Prema njegovim riječima, Vlada ima model, koji se u značajnom dijelu predstavlja pogrešno.

"Rusi nijesu ispunili svoje investicione obaveze i neozbiljno se ponašaju što se tiče vraćanja struje iz Evropske interkonekcije"

On je kazao da se niti jedan jedini euro iz budžeta neće davati za otplatu tog duga. Skinuće se oko 120 miliona eura garancija koje opterećuju Vladu, a oko 40 miliona duga prema Elektroprivredi (EPCG) će se vratiti i dobiće se mogućnost da Vlada nađe novog investitora.

"Rusi nijesu ispunili svoje investicione obaveze i neozbiljno se ponašaju što se tiče vraćanja struje iz Evropske interkonekcije", naveo je Vujanović.

Prema njegovim riječima, nije dobro dobiti opomenu iz Brisela za nešto što je neovlašćeno preuzeto, a to KAP mora da vrati.

Predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić rekao je ranije da Vlada mora poštovati političku volju većine iz parlamenta da bi bila održiva, komentarišući najave da izvršna vlast neće uvažiti skupštinske zaključke u vezi Kombinata.

On je kazao da je ustavno jasno da izvršna vlast mora poštovati političku većinu u parlamentu, da bi bila Vlada sa povjerenjem.

Premijer Milo Đukanović nedavno je saopštio da Vlada neće poštovati obavezujuće zaključke Skupštine u slučaju KAP-a. Vlada je, kako je kazao, predložila održivi model aluminijumske industrije i ne može da realizuje rješenja u koja ne vjeruje.

Zaključci koje je Skupštine usvojila 30. aprila, glasovima DPS-a i Socijalističke narodne partije (SNP), obavezuju Vladu da raskine ugovor sa ruskom Centralno-evropskom aluminijumskom kompanijom (CEAC) na najefikasniji i najekonomičniji način, bez naknade.

To je treći put za 15 mjeseci da zakonodavna vlast bezuspješno obavezuje izvršnu da raskine ugovor sa firmom Olega Deripaske, koja je dugove KAP-a nagomilala na oko 360 miliona eura.

Vladini zaključci od 16. maja, dostavljeni parlamentu, predviđaju da ona ostaje pri osnovnim rješenjima iz modela koji je u februaru ove godine dostavila Skupštini.

KAP se mjesecima nelegalno snabdijeva strujom, zbog čega su Crnu Goru upozorili iz Brisela da bi mogla ostati bez energije i za druge potrošače, ako podgorička fabrika od sjutra ne pokrene proces vraćanja energije

KAP se mjesecima nelegalno snabdijeva strujom, zbog čega su Crnu Goru upozorili iz Brisela da bi mogla ostati bez energije i za druge potrošače, ako podgorička fabrika od sjutra ne pokrene proces vraćanja energije.

Država, nakon neuspješne privatizacije KAP-a, dijeli većinsko vlasništvo sa CEAC-om, ali to preduzeće upravlja fabrikom.

Preciznije odrediti zaključke u vezi KAP-a

Predstavnici Državne revizorske institucije (DRI) su na sastanku sa predstavnicima skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet ocijenili da je potrebno preciznije odrediti zaključke u vezi Kombinata aluminijuma (KAP).Članovi Senata DRI, Branislav Radulović i Milan Dabović, upoznali su predstavnike Odbora sa Godišnjim planom revizija za ovu godinu, raspoloživim kapacitetima, kao i načinom rasporeda poslova u toj instituciji."Ukazali su i na potrebu preciznijeg određenja zaključaka koji se odnose na KAP i ulogu DRI, posebno u dijelu definisanih rokova“, navodi se u saopštenju DRI.Sastanak u DRI na temu realizacija zaključaka Skupštine održan je na predlog predstavnika Odbora.Predsjednik Odbora, Aleksandar Damjanović, članovi tog tijela, Zoran Jelić, Strahinja Bulajić i Mladen Bojanić i predstavnici državne revizije obavili su konsultacije i oko drugih pitanja, kao što su kadrovsko popunjavanje Senata te institucije i izmjene i dopune Zakona o DRI.Parlamentarni Odbor usvojio je u ponedjeljak Predlog ocjena i stavova u vezi izvještaja DRI o garancijama Vlade izdatim u 2010. i 2011. godini, koji između ostalog predviđaju kontrolno saslušanje Vrhovnog državnog tužioca.

Što prije donijeti odluku u vezi KAP-a

Trenutna situacija u Kombinatu aluminijuma (KAP) rezultat je nedonošenja odluka u vezi dugoročnog snadbijevanja fabrike električnom energijom, zbog čega će, koliko je sjutra, morati da se donese odluka, ocijenio je predsjednik Sindikata Aluminijuma, Rade Krivokapić.

“Ruski menadžment odbija da plati potrošenu struju iz Interkonekcije, jer nema potpisan Ugovor ni sa Elektroprivredom, ni sa Elektroprenosom, ni sa Evropskom regulatornom agencijom”

"Zato mislimo da je sužen prostor za manervisanjem i za ubiranjem političkih poena i da će se morati donijeti odluka koliko sjutra, jer ovo stanje više nije prihvatljivo ni za jednu stranu u Crnoj Gori”, smatra Krivokapić.

Trenutna situacija u Kombinatu je, kako je dodao, rezultat nedonošenja odluka vezano za dugoročno snadbijevanje KAP-a električnom enegrijom.

“Ruski menadžment odbija da plati potrošenu struju iz Interkonekcije, jer nema potpisan Ugovor ni sa Elektroprivredom, ni sa Elektroprenosom, ni sa Evropskom regulatornom agencijom”, podsjetio je Krivokapić.

Galerija

Bonus video: