Za 7 dana inspekcije izrekle 150.000 eura kazni

Pojedinačno najveće kazne od po 2.150 eura dobili su bife “Kosmač” na Brajićima i “Papilon” u Bečićima jer su obavljali ugostiteljsku djelatnost bez odobrenja
97 pregleda 0 komentar(a)
hotel Aurora, Foto: Slavica Kosić
hotel Aurora, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 23.05.2013. 08:39h

Uprava za inspekcijske poslove, Poreska i Uprava carina izrekle su firmama i preduzetnicima od 6. do 12. maja kazne u vrijednosti 150.000 eura, navedeno je u novom izvještaju objavljenom na sajtu Ministarstva finansija u okviru akcije “Siva zona na sva zvona”.

Pojedinačno najveće kazne od po 2.150 eura dobili su bife “Kosmač” na Brajićima i “Papilon” u Bečićima jer su obavljali ugostiteljsku djelatnost bez odobrenja.

Najmanju kaznu od 30 eura dobio je Boris Kaluđerović sa Cetinja koji je obavljao djelatnost “perač motornih vozila”, a kriv je za prekršaj “rad bez prijave zanatstva”.

Najčešće kažnjavani od 6. do 12. maja su noćni klub “Primavera” u Ulcinju i to tri puta, kao i lanac trgovačkih marketa “Voli” dva puta

Da nemaju samo ugostitelji i trgovci naviku neizdavanja računa pokazuje i primjer knjižare “Nova knjiga” i apoteke “Zeta pharm”, koje su zbog ovog prekršaja kažnjene sa po 1.500 eura.

Sa istom kaznom za isto dijelo kažnjeni su podgorički kafe barovi “Soul 2 soul”, “Stefan”, “Strange Village”, “Tao”, “Div”..., pečenjara “Gurman”, pekara “Montenegro”, kineski butik “Qing Hai”, restoran “Dolina jorgovana”, hotel “Keto”, pivnica “Kralj”...

Zbog istog djela sa istim iznosom kažnjeni su i barski kafe barovi “Lux”, “Scandal”... kao i barska pečenjara “Pingvin”, ulcinjska pekara “7+7 days”...

Inspekcija je posjetila i Donji Ostrog gdje je vlasnicima pet tezgi naplatila tri kazne od po 200 eura i dvije od po 300 eura

Lanac marketa “Deleze Montenegro” kažnjen je dva puta sa po 200 eura zbog neisticanja cijena na propisan način i zbog kršenja Zakona o radu.

"Merkator Crna Gora" kažnjen je sa 200 eura zbog nepravilnog vođenja evidencije u barskom marketu, kao i sa 400 eura za market u Herceg Novom zbog nepravilne evidencije i prodaje robe bez propisane deklaracije.

"Marteks" sa Cetinja kažnjen je zbog nevođenja evidencije i neisticanja cijena sa 600 eura. Poznati kazino Avala u Budvi kažnjen je sa 200 eura zbog kršenja zakona o radu.

Kompanija “Forsage”, odnosno njena poslovna jedinica na Havajima, kažnjena je sa 2.000 eura i zabranom rada zbog obavljanja djelatnosti bez odobrenja.

Inspekcija je posjetila i Donji Ostrog gdje je vlasnicima pet tezgi naplatila tri kazne od po 200 eura i dvije od po 300 eura.

Kažnjen i Emir Kusturica

Poznati filmski režiser Emir Kusturica kažnjen je sa 100 eura jer “nije na vidnom mjestu na ulazu u objekat istakao oznaku propisane vrste i kategorije objekta utvrđenu rješenjem nadležnog organa”.

Kako je navedeno u izvještaju, prekršaj se odnosi na usluge smještaja na adresi Šetalište pet Danica 42. Na toj adresi Kusturica ima butik hotel “Aurora” i kafanu, koji se nalaze u zgradi stare željezničke stanice.

Tu zgradu je 90-ih godina dobio na poklon od crnogorske Vlade za otvaranje bioskopa i Međunarodne filmske škole.

Bioskop je otvoren 2005. ali je zatvoren dvije godine kasnije uz obrazloženje reditelja da nije znao da “Novljani ne vole filmove”. Rediteljev hotel, koji radi samo tokom ljeta, ima šest soba i četiri apartmana.

Bonus video: