Dožić tražio odlaganje izjašnjavanja o gašenju ćelija

“Tražio sam odlaganje, s obzirom na to da još nemamo konačan stav EPCG u odnosu na skupštinske zaključke”
11 komentar(a)
KAP, Foto: Anto Baković
KAP, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 20.05.2013. 17:11h

Predstavnik Vlade u Bordu direktora Kombinata aluminijuma (KAP), Nebojša Dožić, tražio je da se odloži izjašnjavanje o eventualnom gašenju ćelija u pogonu Elektrolize, jer Elektroprivreda (EPCG) još nije saopštila konačan stav po pitanju skupštinskih zaključaka.“Tražio sam odlaganje, s obzirom na to da još nemamo konačan stav EPCG u odnosu na skupštinske zaključke”, rekao je Dožić agenciji Mina-business.On je dodao da još nije konačno odlučeno do kada je odloženo izjašnjavanje, ali on očekuje da to bude deset ili 15 dana.

Vujović: Gašenje ćelija je gašenje KAP-a

Bivši ministar ekonomije Branko Vujović kazao je da gašenje ćelija zapravo znači gašenje KAP-a,te dodaje da će ukoliko do toga dođe, veoma teško biti pronaći investitora za ugašen Kombinat:

’’Sada je šansa da se kroz pronalazak novog investitora aktivira makar dio kapaciteta,naravno ukoliko se pronađe adekvatno rješenje u vezi sa snabdijevanjem KAP-a strujom,to je uvijek bio uslov. Gašenje ćelija znači zaustavljanje proizvodnje i ja vjerujem da je onda teško naći mogućnost da se ponovo pokrene proizvodnja ili da se nađe neki investitor koji bi bio spreman da to uradi.

Znači,po mom mišljenju je gašenje ćelija gašenje Kombinata.Bilo koja priča o novom investitoru ne dolazi u obzir ako se KAP ugasi,to je neko moje mišljenje. Dok god ima proizvodnje ima i šanse da neko prepozna interes ,naravno,opet pod uslovom da se pronađe neki povoljniji izvor energije", rekao je Vujović za Radio Antena M.

Vujović kaže da je KAP nanio mnogo problema crnogorskoj ekonomiji jer se mnogo puta smo se zadužili zbog njega,ali ipak gašenje bi bilo veoma loše po našu ekonomiju:

’’Kada je posrijedi realna ekonomija mislim da mi baš nemamo neku alternativu ili nekih drugih proizvodnji koje mogu nadomjestiti ono što KAP znači za našu ekonomiju.

Nije tu samo u pitanju izvoz tu je u pitanju preko hiljadu radnika. Uz svu ovu priču koja je aktuelna svih ovih godina niko se nikada nije sjetio da recimo napravi računicu koja je to bila korist za ovih 5 ili 7 godina od KAP-a. Koliki je bio prihod koji je podijeljen radnicima,građanima, bankama. Koliko je naša ekonomija imala koristi. Čini mi se da se olako donose tako krupne odluke za KAP,makar u nekim strukturama, bez ponuđene alternative", kaže Vujović.

Danas glasanje

Bord KAP-a danas bi trebalo da se izjasni o predlogu menadžmenta da li će zbog nedostatka novog ugovora o isporuci struje sa EPCG glasati za gašenje ćelija u Elektrolizi.

Predstavnik države u bordu Nebojša Dožić ostavio je krajem prethodne sedmice mogućnost da se “još za nekoliko dana” odgodi izjašnjavanje o tome, ukoliko dvije strane uz posredovanje Ministarstva ekonomije budu blizu dogovora.

U protivnom, glasaće za gašenje ćelija. Iz ministarstva je saopšteno pregovaraju gotovo svakodnevno.

Bonus video: