Hypo banka o najavljenoj tužbi klijenata: Postupali smo po zakonu

Svi klijenti koji su svojevremeno uzeli kredite u CHF-u potpisali su i izjavu o tome da su u potpunosti svjesni rizika koji preuzimaju, kažu iz banke
0 komentar(a)
Hypo Alpe Adria banka, Foto: Vesko Belojević
Hypo Alpe Adria banka, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.05.2013. 11:47h

Hypo Alpe Adria banka odbacila je danas tvrdnje korisnika kredita u švajcarskim francima (CHF), koji su najavili i tužbu protiv te banke jer smatraju da su obmanuti.

Banka je, kako se navodi u saopštenju, odobravala namjenske stambene kredite u švajcarskim francima tokom 2007. i 2008. godine i, kako se dodaje, aktivno je informisala sve klijente o rizicima koje preuzimaju, i posljedicama eventualnih promjena kursa koje mogu uslijediti u budućnosti, "na koje banka ni na koji način ne može da utiče".

Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) saopštio je danas da će 17. maja tužbu protiv Hipo Alpe Adria banke u ime 230 njenih klijenata kojima su odobreni krediti u švajcarskim francima.

"Svi klijenti koji su svojevremeno uzeli kredite u CHF-u, pored redovne kreditne dokumentacije, potpisali su i izjavu o tome da su u potpunosti svjesni rizika koji preuzimaju", navodi se u saopštenju i dodaje da je banka spremna da prati kretanje kursa i "da u određenom trenutku u dogovoru sa klijentom, da sugeriše konverziju".

Povodom navoda da su sklopljeni štetni ugovori, iz banke kažu da je kamatna stopa po kojoj su odobravani namjenski stambeni krediti u CHF bila tada (2007. i 2008. ) ubjedljivo najpovoljnija na tržištu.

"Ta povoljnost za klijenta održala se na snazi narednih par godina, do momenta velikih fluktuacija kursa (početkom 2009. godine). Sve do tada, klijenti koji su imali kredite u CHF valuti bili su u povoljnijem položaju i imali niže mjesečne rate od klijenata sa kreditima u domaćoj (EUR) valuti. Bili smo, međutim, svjedoci veoma nestabilne situacija na tržištu valuta, i od kursa 0,6 eura za CHF početkom 2007. godine; 0,8 u 2011. godini do sadašnjih 0,82 eura za jedinicu švajcarske valute", saopštili su iz Hypo banke i dodali da je i vrijednost libora (međubankarske kamatne stope) u vrijeme odobrenja kredita iznosila je 2,11%, a sada iznosi 0.012%.

"Banka ne može uticati na eksterne faktore"

Oni tvrde da je banka u svakom momentu postupala u skladu sa zakonom, poštujući sve stavke ugovora, "što će se i sudski dokazati".

Izjava klijenata da je CHF samo fiktivno bio vezan za valutu, koja ni u jednom momentu nije ušla u Crnu Goru niti u bankarski sistem, nije tačna, tvrde u toj banci.

"Razumijemo klijente i problem koje imaju zbog promjene kursa, ali se uporno zaboravlja da je i banka nabavljala izvore sredstava u valutama u kojima ih je svojevremeno i odobravala, takođe po tadašnjim tržišnim cijenama, te i za banku, u tom dijelu, važe ista pravila kao i za klijente kojima su plasirana sredstva. Međutim, na eksterne faktore, kao što je kurs tih valuta banka naravno nije mogla, niti može da utiče", navodi se u saopštenju.

"Vezano za tvrdnje da je u toku sklapanja kreditnih ugovora bilo propusta kada je valutna klauzula u pitanju, te kako je moguće da je kredit podignut u eurima na kraju isplatom vezan za švajcarski franak, podsjećamo da je odobravanje kredita sa valutnom klauzulom dozvoljen pravni posao, koji ne podliježe zakonskim ili drugim ograničenjima, što je nedavno potvrdio i regulator crnogorskog bankarskog sistema", zaključuje se u saopštenju Hypo Alpe Adria banke.

Bonus video: