Očekuje se rast broja mobilnih korisnika tokom ljetnjih mjeseci

"Broj korisnika mobilne telefonije je podložan sezonskim uticajima, iz razloga što je Crna Gora turistička destinacija"
2 komentar(a)
SMS, mobilni telefon, Foto: Vo2.co.nz
SMS, mobilni telefon, Foto: Vo2.co.nz
Ažurirano: 05.05.2013. 12:44h

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) očekuje da će tokom ljetnjih mjeseci biti nastavljen trend rasta broja korisnika mobilne telefonije, koji je u martu evidentiran nakon pola godine pada.

Iz EKIP-a su agenciji Mina-business saopštili da je u martu zabilježen neznatan rast broja korisnika mobilne telefonije, nakon konstantnog pada od septembra prošle do februara ove godine.

"Agencija očekuje da će se trend rasta nastaviti tokom ljetnjih mjeseci“, kazali su predstavnici EKIP-a.

Oni su objasnili da su te fluktuacije broja korisnika bile uobičajene u postsezonskom periodu i tokom ranijih godina.

"Broj korisnika mobilne telefonije je podložan sezonskim uticajima, iz razloga što je Crna Gora turistička destinacija. Takođe, jedan od uzroka pada broja korisnika mobilne telefonije je i svjetska ekonomska kriza, koja se naprije reflektuje na pad potrošnje luksuznih dobara i usluga“, smatraju u EKIP-u.

Još jedan aspekt je, kako navode, bitan kod analize kretanja broja korisnika mobilne telefonije, a odnosi se na sve veće prisustvo inoviranih paketa koje nude mobilni operatori sa brojnim povoljnostima za članove korisničkih grupa ili porodice.

"To je uslovilo opredjeljivanje određenog broja korisnika, koji su imali više SIM kartica, za samo jednu mrežu, što je imalo za posljedicu smanjenje broja korisnika“, zaključili su iz EKIP-a.

Građanima se od jula naplaćuje taksa od jednog eura na aktivne SIM kartice mobilne telefonije, na osnovu Zakona o taksama na pristup određenim uslugama od opšteg interesa i za upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja, koji je Skupština usvojila krajem maja prošle godine.

Novi porezi počeli su građanima da se obračunavaju u julu, a na naplatu su stigli u avgustu. Takse su privremene i biće ukinute 1. januara naredne godine.

Bonus video: