Vlada: Ponuda nedovoljna, turizam nije samo more i sunčanje

Čak 50% hotelskih kapaciteta je ispod nivoa koji zahtijeva međunarodno turističko tržište. Sunce i more su ono na čemu je ponuda još dominantno orijentisana, priznaju u Vladi
70 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2013. 15:16h

Crnoj Gori i njenom turizmu, kao strateškoj grani, potrebno je dodatno angažovanje na svim nivoima da bi se podigao nivo kvaliteta ukupne turističke ponude i prateće infrastrukture, zaključeno je u Vladinom Akcionom planu za pripremu turističkih sezona.

Jedan od glavnih izazova u domaćem turizmu je, kako je ukazano, nedovoljna ponuda. Dodaju da je turistička ponuda još dominantno orijentisana na sunce i more.

"Smještajni kapaciteti u CG, po strukturi i nivou kvaliteta usluge, za sada ne omogućavaju iskorišćenost ekonomskih potencijala u dovoljnoj mjeri. Domaći turistički proizvod nije u dovoljnoj mjeri raznolik i još je izražena visoka zavisnost od sezone"

“Smještajni kapaciteti u Crnoj Gori, po strukturi i nivou kvaliteta usluge, za sada ne omogućavaju iskorišćenost ekonomskih potencijala u dovoljnoj mjeri. Domaći turistički proizvod nije u dovoljnoj mjeri raznolik i još je izražena visoka zavisnost od sezone.

Nedovoljno su razvijeni drugi vidovi turizma kao što su turizam zasnovan na prirodi, seoski ili kulturni”, navodi se u planu.

Konstatuju da ipak, uprkos znatnim naporima, 50 odsto hotelskih kapaciteta je ispod nivoa koji zahtijeva međunarodno turističko tržište.

Osim nedostatka kvalitetnog smještaja i u najnovijem Vladinom osvrtu na turizam i njegove kapacitete navodi se da je u toj privrednoj sferi izražen problem nedostatak kvalifikovanog kadra što će pokušati da prevaziđu uz pomoć nadležnih institucija.

Učešće hotelskih ležaja u ukupnoj ponudi je izuzetno malo, a onih sa pet zvjezdica, koji su i najisplativiji, svega je 2,2 odsto.

“Prema posljednjem zvaničnom izvještaju Monstata za 2011. godinu Crna Gora raspolaže sa smještajnim kapacitetima od 157.697 ležaja.

U hotelskim kapacitetima je 28.539 ležaja ili 18,1 odsto ukupnog broja, zatim u pansionima, motelima, turističkim naseljima, turističkim apartmanima, banjskim, radničkim, dječijim i omladinskim, kampovima i odmaralištima nalazi se ukupno 13.650, odnosno 8,6 odsto, dok se u privatnom smještaju, turistima nudi 115.508 ili 73,3 odsto ukupnog broja kreveta”, navodi se u Planu.

Hoteli i slični objekti u strukturi smještajnih kapaciteta učestvuju sa oko 27 odsto, a istaknuto je da je struktura smještajnih kapaciteta nepovoljna, “posebno imajući u vidu procjene privatnog smještaja u sivoj ekonomiji koje utiču da se navedeno učešće značajno smanjuje”.

"Ipak, uprkos znatnim naporima, 50 odsto hotelskih kapaciteta je ispod nivoa koji zahtijeva međunarodno turističko tržište”

“Tur-operatori, aviokompanije i internet portali zasnivaju svoje prodaje na standardnim hotelskim kapacitetima. Hoteli i slični smještajni kapaciteti obično ostvaruju najviši prihod po gostu i po danu i stvaraju najviše poslova po ležaju, što nameće potrebu za izgradnjom kvalitetnog, visokoprofitnog hotelskog sektora, što je bio glavni cilj Strategije za razvoj kvaliteta”, istaknuto je u Vladinom dokumentu.

Podsjetili su da je u toku postupak preispitivanja privatizacionih ugovora za niz hotela, kroz koji će Vlada postaviti nove rokove investitorima u kojima je neophodno započeti realizaciju investicija, čija dinamika je u ovom trenutku sporna ili eventualno raskinuti ugovore.

”Vlada očekuje da će investitori poštovanjem novih rokova sve planirane hotele staviti u funkciju u predviđenom roku i na zadovoljstvo svih turističkih poslenika u Crnoj Gori unaprijediti cjelokupan turistički proizvod i stvoriti prepoznatljiv imidž Crne Gore.

Ipak, uprkos znatnim naporima, 50 odsto hotelskih kapaciteta je ispod nivoa koji zahtijeva međunarodno turističko tržište”, navodi se u dokumentu.

Podaci koji su objavljeni u planu, a rezultat su istraživanja o poslovanju hotelijerstva "Horwath Hotel Industry Survey”, pokazuju da proteklih nekoliko godina, poslovni prihodi hotelijerstva Crne Gore ukazuju na pozitivne trendove poslovanja.

“Od 2006. do kraja 2011. godine ostvarena je prosječna godišnja stopa rasta hotelskih prihoda po sobi od 6,3 odsto.

Prema očekivanjima poslovanja u periodu 2012-2013. godine, crnogorski hotelijeri predviđaju dalji rast prihoda do kraja 2013. godine za 16 odsto, kada bi ukupni poslovni prihodi po hotelskoj sobi trebalo da budu prosječno 16,5 hiljada eura godišnje”, navodi se u izvještaju.

Svjetski savjet za putovanje i turizam, čiji su podaci uvršteni u Plan, procjenjuje da turizam u Crnoj Gori generiše, direktno i indirektno, 663,8 miliona eura ili 19,5 odsto BDP.

“Direktni uticaj turizma procjenjuje se na 336 miliona ili 9,9 odsto BDP, dok se indirektni uticaj turizma ili potrošnja koju generiše posjeta turista, a vezana je za druge privredne grane, procjenjuje na 222 miliona eura”, navodi se u izvještaju.

Lijepo i uzbudljivo, ali nema smještajnih kapaciteta

Crna Gora je već poznata kao lijepa i uzbudljiva turistička destinacija. Ali potencijal nije u potpunosti iskorišćen i željeni međunarodni imidž još nije dovoljno ostvaren.

Crna Gora bi trebalo da bude među globalnim top turističkim destinacijama. Njen pejzaž i prirodne vrijednosti, kulturno-istorijsko nasljeđe, kao i gostoprimljivost ljudi, izuzetne su prednosti, navodi se u planu razvoja Vlade. Struktura smještajnih kapaciteta i dalje je nepovoljna.

Hoteli niže kategorije, kako je rečeno, učestvuju sa oko 50 odsto u strukturi osnovnih smještajnih kapaciteta.

“Stimulativnim mjerama za hotele visoke kategorije sa 4 i 5 zvjezdica, kao i primjenom strožih poreskih opterećanja za niže kategorije objekata teži se unapređivanju u tom segmentu turističke ponude”, navodi se u planu razvoja.

Galerija

Bonus video: