SAMO TRAŽE NJIHOVO

Poruka radnika Solane: Ako treba dići ćemo i Crnu Goru na noge

U ulcinjskoj Solani organizovan jednosatni štrajk upozorenja, sindikalci upravi poručili da fabrika mora opstati
19 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2013. 15:38h

Zaposleni u ulcinjskoj Solani su prisustvovali jednosatnom štrajku upozorenja, koji je u krugu fabrike organizovao sindikat, sa koga je upravi i vlasnicima poručeno da se pozabave neisplaćenim zaradama i povezivanjem radnog staža ukoliko i dalje žele socijalni mir.

Jedan od zaposlenih, Čedo Popović, ima blizu 35 godina radnog staža u Solani i do penzije mu fali skoro tačno onoliko koliko mu nije povezan radni staž u najstarijem ulcinjskom preduzeću.

“Ne tražimo ništa što nam ne pripada, samo svoje i po zakonu”, kazao on sliježući ramenima.

To je potvrdio i njegov kolega Zuber Kasnecović. Njemu do penzije treba još sedam mjeseci radnog staža, a, kao i Popoviću, radni staž u Solani mu nije povezan od 2009. godine.

“Neisplaćivanjem zarada ugrožena je naša egzistencija. Mi smo uglavnom nosioci zdravstvenog osiguranja za naše porodice, ali zbog ovakog odnosa uprave i vlasnika nemamo pravo da se liječimo poput drugih, već uz prećutnu saglasnost zaposlenih u Domu zdravlja”, kazao je predsjednik sindikata Marko Miranović.

On je poručio upravi i vlasnicima da se do kraja mjeseca izjasne o plati za mart, neisplaćenih 12 zarada, ali i sudbini fabrike.

“Vjerujem da ćemo naći zajednički jezik, a ako ne, suočićemo se sa radikalizacijom protesta i nečim što se zove generalni štrajk”, kazao je Miranović.

Povjernik USS za Ulcinj, Aslan Zenelji, poručio je radnicima da je sindikat uz njih.

“Unija će biti uz vas i vaše zahtjeve. Staćemo u odbranu vaših intreresa, jer Solana mora da opstane. Ako treba, dići ćemo cijeli Ulcinj i Crnu Goru na noge”, kazao je Zenelji, ocijenivši “da vlasnicima i upravi ne treba vjerovati”.

Radnici su na crnogorskom i albanskom jeziku nosili transparente „ugrožena su nam osnovna ljudska prava, od 2008. nemamo zdravstveno osiguranje“, „od vaših lijepih riječi se ne živi, na rubu smo egzistencije, zdravstveno oronuli”...

Galerija