Izborna kriza produžila ruski mandat u KAP-u

“Zamrznut” rad Skupštine - na čekanju i glavna ekonomska tema, sindikalni predstavnici nezadovoljni što rasprava nije počela danas
61 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2013. 07:36h

Kolegijum Skupštine jednoglasno je odlučio da odgodi za iduću sedmicu raspravu o budućnosti Kombinata aluminijuma i nikšićkih Rudnika boksita.

To je odlučeno na zahtjev poslanika Demokratskog fronta, koji bojkotuju Skupštinu dok se ne završi istraga o spornim rezultatima predsjedničkih izbora. Sjednica je bila najavljena za danas.

Član Kolegijuma Skupštine i poslanik Branko Radulović (DF) rekao je “Vijestima” da će istrajati u namjeri da ne učestvuju u radu skupštinskih odbora i plenuma dok se ne utvrdi puna istina o ishodu predsjedničkih izbora.

Prema njegovim riječima, konačan rasplet može se očekivati najkasnije za 10 dana, a odgođene su sve sjednice radnih tijela.

Nebojša Dožić, Foto: Zoran Đurić

Predstavnik države u bordu KAP-a Nebojša Dožić kazao je “Vijestima” da svako odlaganje donošenja konačne odluke otežava situaciju u Kombinatu aluminijuma.

Predsjednica Sindikata KAP-a Sandra Obradović navela je da odgađanje sjednice “znači produžavanje neizvjesnosti kako za KAP, tako i za zaposlene”.

"Prije svega mislim na “nemogućnosti” postojećeg vlasnika da održi proizvodnju i dugoročnije nabavi neophodne sirovine, a naravno i da poštuje zakonske obaveze prema zaposlenima", istakla je Obradović.

Predsjednik Sindikata aluminijuma Rade Krivokapić, ocijenio je da stavljanje političkog pitanja “ispred ekonomskog samo pokazuje koliko političari brinu o građanima”.

"Naši uporni apeli da riješe pitanje KAP-a traju nekoliko mjeseci, mislim da je krajnje neodgovorno poigravati se sa 1.200 zaposlenih u KAP-u kao i sa građanima Crne Gore koji na ovaj ili onaj način zavise od rada Kombinata aluminijuma. Očigledno je da je neko sa namjerom uspio odložiti Skupštinu i pored upornih naših apela za održavanje i tako sebi i svojoj političkoj partiji ušićariti sitne političke poene", smatra Krivokapić.

Predsjednik Sindikata Rudnika boksita Borislav Bojanović rekao je da svako odgađanje donošenja odluke u Skupštini donosi toj kompaniji i radnicima gubitak i štetu.

SDP predlaže uvođenje stečaja u KAP-u kako bi se ta kompanija oslobodila sumnjivih dugova i CEAC-a, navodeći da su se stekli uslovi za raskid ugovora sa ruskim partnerom

Skupština treba da se izjasni o predlogu CEAC-a i Vlade prema kojem EPCG treba da KAP-u u narednih šest godina obezbijedi novi ugovor o snabdijevanju strujom po cijeni od 27,5 eura po megavat-času.

Vlada i CEAC predlažu da se postojeći dug KAP-a od 120 miliona prema En plus grupi i ruskoj VTB banci isplati sa 40 miliona keša odmah ili za 51 milion u ratama, narednih pet godina i da država na taj način povrati većinsko vlasništvo u KAP-u i Boksitima. Država bi preuzela dugove i subvencije od preko 230 miliona eura.

SDP predlaže uvođenje stečaja u KAP-u kako bi se ta kompanija oslobodila sumnjivih dugova i CEAC-a, navodeći da su se stekli uslovi za raskid ugovora sa ruskim partnerom i bez isplate dodatnih 51 milion eura.

SNP nije osporio Vladin predloženi način isplate sadašnjeg partnera, a isključio je mogućnost uvođenja stečaja u KAP. U SNP-u insistiraju i da se do 31. maja obavi revizija dugova KAP-a, kao i da se Skupštini, zaključno sa istim rokom, dostave predlozi načina investiranja u nove kapacitete.

MAL postao državni, ali želi još rude iz Nikšića

Prilikom prošlonedjeljne posjete Mađarskoj gdje je bio da prijavi više od milion eura potraživanja prema kompaniji MAL, koja je u međuvremenu otišla u stečaj, direktor Boksita Milorad Đurović dobio je ponudu da nikšićka kompanija u naredna dva mjeseca isporuči 25.000 tona rude, saznaju “Vijesti” nezvanično.

Iako je u MAL-u pokrenut likvidacioni postupak, brigu o toj kompaniji je preuzela Vlada Mađarske.

Izvor “Vijesti” tvrdi da su Mađari navodno spremni da plate 30 odsto dosadašnjeg duga Boksita, ako se potpiše novi ugovor o kupovini mnogo veće količine rude iz Nikšića.

Bošnjačka stranka vaga kako će glasati

Predsjedništvo Bošnjačke stranke (BS) zasjedalo je juče popodne, ali nije donijelo konačnu odluku o tome kako će na plenumu glasati o daljoj budućnosti KAP-a i Boksita i čije će predloge eventualno podržati. Ta stranka je do sad podržavala većinom one odluke koje zagovara DPS.

Poslanik BS Almer Kalač potvrdio je "Vijestima" da će poseban radni tim te stranke sačiniti analizu nakon čega će se o ovim pitanjima predsjedništvo BS-a naknadno izjasniti.

Galerija

Bonus video: