Manjinski akcionari i radnici devet mjeseci čekaju odgovore: Privredni sud ćuti o imovini Gorice

“Koliko je stečajni upravnik izdao imovine trećim licima (poimenično), i na osnovu kojih rješenja i ugovora i koliki je iznos novca od tog izdavanja i na koju je banku deponovan?”, pitaju akcionari
579 pregleda 0 komentar(a)
Radnici Gorice, Foto: Arhiva Vijesti
Radnici Gorice, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 02.07.2018. 19:21h

Manjinski akcionari i radnici Gorice u stečaju još od Privrednog suda i stečajne uprave nijesu dobili odgovore na pitanja šta je sa imovinom preduzeća. Oni su, njih 42, još u novembru prošle godine uputili pitanja stečajnom sudiji Draganu Vučeviću i stečajnom upravniku Draganu Smoloviću.

Pitali su, između ostalog, sa kojom vrijednošću je Gorica ušla u stečaj, kolika su bila potraživanja radnika, fondova i drugih preduzeća i kolika je bila vrijednost prodate imovine.

Njih interesuje i koliki su dugovi preduzeća na dan stečaja, krediti i hipoteke prije stečaja, koje izdavao naselje Vještica više od deset godina i gdje je novac od izdavanja.

“Koliko je stečajni upravnik izdao imovine trećim licima (poimenično), i na osnovu kojih rješenja i ugovora i koliki je iznos novca od tog izdavanja i na koju je banku deponovan?”, pitaju akcionari.

Interesuje ih i da li je bivše rukovodstvo Gorice primilo naknade sada kada je imovina prodata i u kojim iznosima, koliki je iznos otpremnina koje su uzeli i kolika su isplaćena potraživanja stečajnog upravnika, koliko su dobili advokati radnika i ko je od radnika prisustvovao otvaranju ponuda za kupovinu imovine Gorice.

Preduzeće „Gorica“ koje se do uvođenja stečaja 1989. zvalo „Opšte građevinsko preduzeće Titograd“ (OGP) je nekada bilo najveće građevinsko preduzeće u Crnoj Gori, koje je upošljavalo skoro 4.000 radnika. Odbor direktora je 2003. godine donio odluku o reorganizaciji i segmentaciji preduzeća na pet cjelina. Preduzeće je ušlo u stečaj 2012. godine, a u prethodnih 15 godina je ostalo bez nekoliko vrijednih nekretnina.

Stečajna uprava prodala je prošle godine veći dio placa od 25.117 kvadrata, duž magistralnog puta pored skladišta preduzeća “Laković” za oko dva miliona eura. U Podgorici je na prodaju ostalo još nekoliko hiljada kvadrata zemljišta.

Bonus video: