Medojević: Crnogorski tajkuni na muci, žele da prebace pare sa Kipra u Moskvu

Poslanik tvrdi da je u toku akcija “spasavanja režimskog novca” na Kipru
134 pregleda 36 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2013. 15:14h

Mnogi crnogorski tajkuni ovih dana pokreću ozbiljne akcije, uz pomoć ruskih vlasti i banaka, da svoje milijarde prebace sa Kipra u Moskvu. Tu treba tražiti razloge za prihvatanje ucjene da se vlasnici Kombinata aluminijuma isplate iz budžeta, tvrdi poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

On smatra da to ima veze i sa hitnim pozivanjem premijera Mila Đukanovića na raport u sjedište NATO-a.

Medojević tvrdi da “upravo ovih dana traje dramatična i očajnička borba vrha režima da izbjegnu plaćanje poreza od najmanje 10 odsto na njihove privatne depozite u bankama na Kipru”.

Medojević je dodao da je bankrot javnih finansija Kipra “posljedica pronevjera u bankarskom sektoru i korupcije na najvišim nivoima vlasti”.

“Dugogodišnje ignorisanje ovih kriminalnih transakcija i odliv kapitala sa Kipra, doveo je Vladu pred svršen čin, kada se suočila sa praznom državnom kasom. Vlada Kipra se za pomoć obratila EU, tražeći 10 milijardi eura od poreskih obveznika EU, a najviše Njemačke”, ocijenio je Medojević.

On smatra da je ideja da Kipar “niskim porezima, privlači i stimuliše bogataše u Evropi da izbjegavaju plaćanje poreza, a da se onda obraćaju istim državama i istim poreskim obveznicima da im daju pomoć, propala”.

“Ko želi da bude u EU, mora da poštuje pravila i da daje svoj doprinos sređivanju stanja u finansijskom sektoru. Formiranje bankarske unije i davanje novih superovlašćenja Evropskoj centralnoj banci je odgovor Evrope, spekulantima, švercerima, bankarskoj mafiji i korumpiranim vladama da je došao kraj zloupotrebama. EU samo traži da se onaj dio novca koji su bogataši izbjegli da plate kao porez u EU, sada iskoristi za vraćanje obaveza Kipra”, zaključio je Medojević.

Vlada Kipra je zbog kraha bankarskog sistema i zahtjeva EU odlučila da privremeno preuzme sve depozite iznad 100 hiljada eura, do koliko iznosi garancija države na uloge, kako bi ih oporezovala. Visina tog poreza zvanično nije određena, a u kiparskim medijima se pominju iznosi od 10 pa i do 40 odsto.

Banke su trenutno zatvorene, a ograničeno je i podizanje novca sa bankomata na 100 eura dnevno. Postoje najave iz kiparske vlade da će i nakon otvaranja banaka transakcije prema inostranstvu privremeno biti zabranjene ili ograničene kako bi spriječili iznošenje novca.

Kipar je važio za of-šor zonu gdje su mnoga preduzeća i građani zemalja iz Evropske unije i van nje donosili novac kako bi izbjegli oporezivanje u svojoj državi.

Srpski bogataši bi mogli izgubiti čak 100 miliona

Regionalni mediji juče su objavili procjene da će najbogatiji Srbi koji novac drže u bankama na Kipru zbog ekonomskih mjera koje sprovodi ta zemlja izgubiti čak 100 miliona eura.

Prema okvirnim procjenama, građani Srbije u Banci Kipra i Laiki banci drže između 300 i 500 miliona eura, i ne gine im naplata jednokratnog poreza na depozite.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić ocijenio je da je teško utvrditi koliko novca Srbi imaju na Kipru i da postoje procjene da je u deceniji za nama iz Srbije u ovu zemlju iznijeto 15 milijardi eura.

Galerija

Bonus video: