Novi partneri za As i Centar, stečaj za Planinku i Jezera

Vlada će najvjerovatnije žabljačke hotele vratiti u stečaj, dok će za As i Centar tražiti nove investitore
149 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 19.03.2013. 12:02h

Vladin Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je predložio Vladi da se, zbog neispunjenja investicionih obaveza, raskinu ugovori sa vlasnicima Centra za odmor, rekreaciju i rehabilitaciju u Igalu, hotela As u Perazića dolu i žabljačkih hotela Planinka i Jezera.

Prema saznanjima „Vijesti“, žabljački hoteli se vraćaju u status stečaja, dok će se za As i Centar u Igalu tražiti novi investitori.

Premijer Milo Đukanović saopštio je da se u slučajevima gdje je predložen raskid ugovora “radi na definisanju alternativnih partnera”.

Sekretar Savjeta Aleksandar Tičić saopštio je da investitori koji su kupili ta preduzeća nijesu ispunili obaveze, da je radni tim utvrdio da je odgovornost za to na njihovoj strani te da Vladi zbog toga predlažu jednostrani raskid tih ugovora.

Centar u Igalu je u dugogodišnjoj blokadi jer se, prije svega, ne zna ko je većinski vlasnik - HTP Primorja i HLT fonda, a godinama su ih kontrolisali biznismeni Vladan Vujović i Denis Mandić, koji su prekinuli saradnju. Oni se sudski spore u vezi sa poslovanjem glavne kompanije Provladeks, preko koje su kontrolisali nekada zajedničke poslove.

Preduzeće je privatizovano 2007. godine konzorcijumu ta dva preduzeća, koje je za 80,96 odsto akcija platilo 3,1 milion eura. Ugovorom je predviđena rekonstrukcija vrijedna četiri miliona eura za četiri godine, što je trebalo do početka 2011. da bude završeno.

Ruska kompanija Njega turs kupila je hotel As u Perazića dolu još 2002. godine od Budvanske rivijere za 2,2 miliona eura, ali su od tada završeni samo grubi građevinski radovi.

Investitori su obećavali grandiozni hotel na 16-17 spratova, 440 soba i apartmana, petospratnom garažom, šest bazena, marinom, velnes centrom, kongresnim dvoranama, sportskim i teniskim terenima i kazinima, ali je na tom mjestu i dalje samo betonska konstrukcija.

Hotel Planinka na Žabljaku, u kojem još nema radova, prodat je 2006. konzorcijumu HTP Primorje i HLT fond, baš kao i Centar Igalo, uz obavezu investiranja od najmanje 8,6 miliona eura.

Hotel Planinka

Jedan od takođe najboljih žabljačkih hotela Jezera prodat je 2004. kompaniji HM Durmitor Sava Kujundžića. On se obavezao da u rekonstrukciju i modernizaciju za tri godine uloži 5,1 milion, od čega u Jezera 3,9 miliona.

Od prije četiri godine, kada je transakcija obavljena, do danas, investicije u Jezera i Žabljak, koji je takođe kupio kroz stečajni postupak, nijesu započete.

Kujundžić nije ostao bez hotela Žabljak, čiji ugovor o privatizaciji ostaje na snazi, jer je Savjet za privatizaciju, prema riječima Tičića, dobio informaciju da će taj objekat biti otvoren za mjesec.

Hotel Jezera

Savjet je Vladi predložio da se za hotele Galeb i Mediteran u Ulcinju naprave aneksi ugovora kojima bi se definisala prava i obaveze investitora jer je u ta dva slučaja konstatovano neizvršenje obaveza lokalne uprave.

„Iz dijela ugovora o zakupu, Savjet je predložio da se ugovor sa kompanijom North Star za rt poluostrvo Luštica, ako ne ispune obaveze iz ugovora do 1. juna, raskine, a da se sa kompanijom Montenegro koja gazduje hotelom Jadran u Ulcinju napravi aneks ugovora koji bi tačno definisao rokove realizacije sa jasno definisanim raskidom ugovora“, saopštio je Tičić, nakon jučerašnje sjednice Savjeta, čiji je predsjednik Đukanović.

I zvanično propala prodaja Instituta i Pobjede

Savjet za privatizaciju juče je poništio i tendere za privatizaciju Instituta „Dr Simo Milošević“ i preduzeća Pobjeda. Tičić je saopštio da ponude nijesu u skladu „sa kriterijumima predviđenim tenderima“.

Ponude za Institut dostavili su francuski Viši i MK grupa biznismena Miodraga Kostića. Viši je nudio oko 300.000 eura za većinske državne akcije, a MK grupa oko šest miliona eura.

Viši je nudio ulaganja od 33 miliona, uz najavu da bi u nove sadržaje uložili oko 117 miliona, ali taj dio se ne boduje. Kostić je nudio oko 20 miliona eura investicija. Za kupovinu Instituta ponudili su manje nego što stvarno vrijedi.

Zgrada Pobjede

Pregovori za kupoprodaju Pobjede su formalno trajali više od godinu sa jedinim ponuđačem, sarajevskim Avazom, političara i biznismena Fahrudina Radončića.

Iz Avaza su odavno objavili da odustaju od kupovine zbog loših poslovnih rezultata preduzeća, a nakon toga su nastavljeni pregovori, pa propali. Vlada je nedavno na račun neplaćenog poreskog duga Pobjede od preko 2,8 miliona prepisala na državu zemljište preduzeća, koje će lakše prodati bez tog državnog glasila.

A obeštećenje državi?

Savjet je formirao novi radni tim koji će se baviti ostalim nerealizovanim ugovorima i davanjem preporuka Vladi šta da radi u konkretnim slučajevima. Na pitanje da li će Vlada tražiti odštetu od investitora koji nijesu ispunili investicione obaveze, Tičić je kazao da to nije posao Savjeta.

"Radni tim nije imao te zadatke, a u daljem postupku će se sigurno konstatovati situacija na terenu i utvrditi koliko je država oštećena zbog neispunjenja obaveza", naveo je Tičić.

Savjet za privatizaciju je u januaru formirao radni tim koji je imao zadatak da analizira privatizacione ugovore u oblasti turizma koji nijesu realizovani, da utvrde čija je krivica i predlože dalje poteze.

Premijer Đukanović je najavio da će tražiti da se utvrdi konkretna odgovornost za sve predstavnike države koji su doprinijeli neuspjehu određenog broja projekata čiji je cilj trebalo da bude valorizacija državnih resursa.

Galerija

Bonus video: