Propao peti pokušaj prodaje: Solana će biti jeftinija

"Niti je ko zvao, niti ko došao. Lobirao sam preko prijatelja biznismena u Americi, a zvali su me i iz ambasade Turske"
2 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2013. 20:18h

Prodaja imovine Solane “Bajo Sekulić” nije uspjela ni u petom pokušaju po nižoj cijeni, jer nije bilo zainteresovanih.

“Niti je ko zvao, niti ko došao”, rekao je “Vijestima” stečajni upravnik najstarijeg ulcinjskog preduzeća Milorad Iković. Cijena na petom tenderu bila je 219 miliona eura, za šest miliona niža nego na prethodnoj javnoj licitaciji. Na prvom tenderu cijena je bila 258 miliona eura, na drugom 232, a na trećem dva miliona manje.

Osim atraktivnog zemljišta od 15 miliona kvadrata u zaleđu Velike plaže, ponuđena je i kompletna mehanizacija za sakupljanje i proizvodnju soli, kao i svi objekti. Iković je ponovio da je kupce za vrijednu imovinu teško naći u zemlji i okruženju po cijeni po kojoj se nudi.

Novi tender, najavio je on, biće raspisan u roku od 30 do 45 dana.

“Cijena na novoj licitaciji biće niža nekoliko miliona”, rekao je Iković. Iković je otkrio, da iako nije bilo zaintersovanih na tenderu, postoje neke indicije da bi se uskoro mogao pojaviti kupac za Solanu.

“Lobirao sam preko prijatelja biznismena u Americi, a zvali su me i iz ambasade Turske. Dostavio sam im neophodnu dokumentaciju i vidjećemo šta će biti”, kazao je Iković.

Većinski paket akcija Solane 2004. godine kupio je Eurofond koji kontroliše biznismen Veselin Barović.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora utvrdili su da je paket kupljen za svega 800.000 eura, a iz Eurofonda su tvrdili da su ih akcije sa dokapitalizacijom koštale 11,2 miliona eura. Solani je programirani stečaj uveden 2005. zbog duga od 13.000 eura, ali nije dao rezultate, pa je preduzeću prije dvije godine uveden klasični stečaj. Sadašnji dug ulcinjske kompanije iznosi više od tri miliona eura.

Zemljište Solane je 2008. izmjenama i dopunama prostornog plana pretvoreno u građevinsko sa mogućnošću gradnje turističkog naselja. Ipak, u julu prošle godine Skupština je, na zahtjev opozicije koju su podržali SDP i poslanici albanskih partija, utvrdila prenamjenu tog prostora u zaštićeno. Zbog toga se Barović žalio Ustavnom sudu i taj postupak je u toku.

Iković je ranije ocijenio da ga odluka Skupštine ne obavezuje sve do pravosnažnosti sudskog postupka koji je u toku

Uprkos tome, na dva posljednja tendera nigdje nije pisalo da li se radi o građevinskom zemljištu, što bi se moglo zaključiti po cijeni ili zaštićenom prostoru kako je to odlučila Skupština.

Iković je ranije ocijenio da ga odluka Skupštine ne obavezuje sve do pravosnažnosti sudskog postupka koji je u toku.

Sindikat preduzeća optužio je ove sedmice upravu i vlasnike da im je krajnji cilj zatvaranje fabrike, što su oni negirali. Razlog za strah je i to što ne popravljaju kvar na izmjenjivaču toplote zbog čega Solana već 10-15 dana ne proizvodi so. Iković je najavio da će ipak u aprilu početi pripreme za ovogodišnju berbu soli, najavljujući da će mašina brzo biti popravljena.

“Osnovni cilj klasičnog stečaja je naći kupca, prodati imovinu i izmiriti povjerioce. Ali mi ćemo opet imati berbu”, tvrdi Iković.

Galerija

Bonus video: