Poslodavca nema, a radnicima dužan deset plata

Vitro grupa, iako više formalno ne posluje, vodi se kao aktivna u Centralnom registru Privrednog suda
243 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2013. 17:20h

Četvoro zaposlenih u kompaniji Vitro grupa, koja je uvoznik automobila “sitroen” za Crnu Goru, zbog neisplaćenih zarada i doprinosa prijavilo je poslodavca Inspekciji rada jer nijesu primili 10 zarađenih plata.

Radnik obezbjeđenja u Vitro grupi Gojko Jovićević kazao je “Vijestima” da je, kao i njegove kolege, u toj firmi zaposlen od osnivanja u decembru 2009. godine ali da od marta nije primio platu.

On je rekao da je od avgusta na odmoru, a o svom položaju je i ranije obavještavao Inspekciju rada, što se vidi i u rješenju koje je dostavio “Vijestima” u kojem se navodi da je utvrđeno da mu se duguju plate od maja, da je radio duže od punog radnog vremena te da direktor treba da mu isplati potraživanja.

I pored upornih pokušaja, “Vijesti” nijesu uspjele da stupe u kontakt sa vlasnicima Vitro grupe, izvršnim direktorom Slavoljubom Lekićem, generalnim direktorom Dragoljubom Lekićemi osnivačem Vojislavom Lekićem koji se, navodno, nalaze u Srbiji.

Vitro grupa, iako više formalno ne posluje, zbog čega je zaposlenima i rečeno da neće dobijati plate, vodi se kao aktivna u Centralnom registru Privrednog suda.

Ni u Privrednom sudu nije pokrenut nijedan postupak u kojem se bilo šta potražuje od tog preduzeća, pa ni stečaj ili likvidacija. Sitroen je krajem 2009. godine u zetskom selu Cijevna otvorio veliki luksuzni salon za prodaju kao i servis, ali ubrzo su se javili problemi u poslovanju i, prema nezvaničnim podacima, predstavništvo tog francuskog proizvođača automobila u Srbiji je pred zatvaranjem.

“Vijesti” su kontaktirale predstavništvo u Beogradu, jer su vlasnici isti kao i u Podgorici, ali je rečeno da oni nemaju veze sa Sitroenom u Crnoj Gori. Jovićević tvrdi da zbog toga što ne prima platu ima brojne probleme, između ostalog isključena mu je i struja u kući, a ne može da ovjeri ni zdravstvenu knjižicu zbog neuplaćenih doprinosa i, pošto je bolestan, liječenje mora da plaća.

Od kada su se on i kolege pobunili, kako tvrdi, vlasnik je angažovao profesionalno obezbjeđenje da čuva objekat, a zaposleni “sjede kući”.

“Potpisao sam ugovor na 176 časova, a radio po 220 do 230 časova. To nam niko nije plaćao. Rad praznicima su plaćali ponekad, a kada sam pitao direktora prošle godine zbog čega to nije uplatio, rekao mi je da je stvar njegove dobre volje da li će da nas plaća za državne praznike”, kazao je Jovićević.

Prema informacijama koje nije bilo moguće potvrditi, Lekići su salon i servis u Zeti gradili zahvaljujući kreditima, a kada su oni stigli na naplatu poslovanje je obustavljeno, izgrađeni prostor, koji je bio garancija za vraćanje dugova, uzele su banke.

Galerija

Bonus video: