Slaba trgovina na crnogorskom tržištu kapitala

Promet je iznosio 102,88 hiljada EUR i bio je 2,4 puta manji od prošlonedjeljnog. Realizovan je kroz 121 trasakciju, a najveći udio u prometu imale su akcije fonda Moneta, 13,4 odsto
2 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2013. 13:56h

Neznatne promjene indeksa i duplo manji promet obilježili su ovu sedmicu na domaćem tržištu kapitala.

Kompanijski MONEX20 oslabio je blago na 9.925,16 poena, a fondovski MONEXPIF ojačao neznatno na 3.193,56 bodova.

Promet je iznosio 102,88 hiljada EUR i bio je 2,4 puta manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 121 trasakciju, a najveći udio u prometu imale su akcije fonda Moneta, 13,4 odsto.

Dionice Kombinata aluminijuma (KAP) opale su na sedmičnom nivou skoro deset odsto na 45 centi, a u žiži interesovanja se opet našao problem snabdijevanja Kombinata električnom energijom. Nastavilo se i neslaganje unutar vladajuće koalicije po pitanju rješenja sudbine podgoričke fabrike.

Predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić poručio je da bi građani Crne Gore na referendumu trebalo da odluče da li žele da plaćaju tuđe račune i budu finansijski zavisni od kompanija koje ne ispunjavaju obaveze.

Vlada za rješavanje krize u KAP-u, preferira opciju da ruski partner, Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC), odnosno En plus grupa, na Vladu prenese svoj udio, od oko 29 odsto akcija u fabrici, odmah i besplatno. Iz Socijaldemokratske partije (SDP) su kazali da će građani, ukoliko se prihvati ponuda ruskog vlasnika, vjerovatno platiti 211 miliona EUR plus dodatnih 51 milion i predložili reorganizaciju kroz stečaj. To bi, međutim, kako kažu iz Vlade, ostavilo Ruse u KAP-u.

Dodatni problem predstavlja i to što se još nije riješilo pitanje snadbijevanja Kombinata strujom, koji je od oktobra prošle godine do 1. januara ove strujom snabdijevao Montenegrobonus, a da od tada to radi CGES i to nelegalno.

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), najnovijom odlukom regulatora, u narednih 15 dana mora sa drugim energetskim kompanijama regulisati međusobne obaveze o snabdijevanju Kombinata strujom.

Akcije CGES-a su opale 4,4 odsto na 48 centi.

Oslabile su akcije Izbora Bar 17,9 odsto na 0,32 centa, Luke Bar 5,2 odsto na 16,15 i Plantaža 1,1 odsto na 18,8 centi. Opale su dionice Jugopetrola 5,2 odsto na 9,1 EUR i Crnogorskog Telekoma 1,4 odsto na 3,41 EUR.

Ove sedmice je trebalo da se održi i sjednica skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, na kojoj bi se razmatrala prodaja Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Onogošt, čija je dionica na sedmičnom nivou oslabila 9,1 odsto na 15 centi.

Sjednica je odložena za 14. mart, na zahtjev članova Komisije iz Demokratske partije socijalista (DPS), Branka Čavora, Željka Aprcovića i Zorana Jelića, kao i poslanika SDP, Izeta Bralića.

Ojačale su akcije Instituta „Simo Milošević“ 19,9 odsto na 31,46 EUR, HTP Budvanske rivijere 18 odsto na 3,8, Ulcinjske rivijere 15 odsto na 2,3 i Elektroprivrede neznatno na 2,39 EUR.

Radničko nezadovoljstvo se nastavilo i ove sedmice, a u petak je oko 50 radnika Rudnika boksita ušlo u upravnu zgradu preduzeća i blokiralo rad upravi, nezadovoljni zbog neisplaćenih, a obećanih zarada.

Protestovali su i radnici Messera, bivšeg Željezarinog pogona, dok su radnici nikšićkog Metalca Montavar najavili proteste za narednu sedmicu.

Porasle su akcije Kontejnerskog terminala i generalnih tereta 2,2 odsto na 41 cent.

Trgovinom akcija fondova ostvaren je promet od 19,27 hiljada EUR.

Najviše je gubio Atlasmont 8,3 odsto na 2,75 centi, dok su jačali Moneta i Trend, 6,3 odsto na 4,89 centi, odnosno 1,9 odsto na sedam centi.

Moneta je obavila drugu isplatu akcionarima tokom koje je 66 akcionara, koji su željeli da napuste taj fond, dobilo u neto iznosu ukupno 541,6 hiljada EUR. Ovaj put zahtijevana je isplata upola manjeg broja investicionih jedinica nego što je to bio slučaj krajem oktobra kada je 15 odsto vlasnika napustilo fond i inkasiralo ukupno oko milion EUR.

Obveznicama je trgovano u ukupnom iznosu od 40,53 hiljade EUR, dok je na aukciji trgovano dionicama Jadrana, Jekona i Napretka, a ukupan promet je iznosio svega 1,43 hiljade EUR.

Bonus video: