FK "Mogren" bi da bude organizovan kao profesionalni klub

Odluka, koja će se naći na zasjedanju lokalnog parlamenta, osim profesionalizacije kluba, predviđa i to da njegov stoodstotni vlasnik bude Opština Budva
99 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2013. 21:38h

Nakon što je započet postupak dobijanja građevinske dozvole za gradnju kula bliznakinja na Lugovima, fudbalski klub "Mogren" u Budvi podnio je zahtjev da ubuduće bude organizovan kao profesionalan.

Odluka, koja će se naći na predstojećem skupštinskom zasjedanju zakazanom za ponedjeljak, osim profesionalizacije kluba, predviđa i to da njegov stoodstotni vlasnik bude Opština Budva, a osnivački kapital je 21,3 miliona eura, koliko je novom tržišnom analizom procijenjen veliki zemljišni kompleks od 10 hektara kojim gazduje devet decenija star "Mogren".

Odluku je u dnevni red uvrstio predsjednik Skupštine opštine Boro Lazović, lider DPS, koji je, kao direktor "Mogrena" prethodno podnio zahtjev gradonačelniku Lazaru Rađenoviću o profesionalizaciji kluba.

Kao osnivački kapital FK unosi zemljišni kompleks od 11.714 kvadrata na Lugovima, gdje se nalazi fudbalski stadion, dodatnih 8.352 kvadrata na istoj lokaciji, gdje je FK suvlasnik sa HG "Budvanska rivijera", kao i 81.425 kvadrata u naselju Dubovica, na zaobilaznici, koje je Opština dala klubu na gazdovanje, sa namjenom da se tamo gradi veliki fudbalski stadion sa 15.000 mjesta.

To što će postati profesionalan, ne znači da će FK "Mogren" biti "skinut sa opštinskih jasli"

Kako bi se stekli uslovi za donošenje odluke o osnivanju profesionalnog kluba, skupština fudbalskog kluba je prije pola godine donijela odluku o prestanku rada istoimenog kluba.

Boro Lazović

"Smatramo da je višestruki društveni interes da se postojeći fudbalski klub uskladi sa zakonskim propisima. To bi omogućilo da ovaj klub počne sa svojinskom, upravljačkom organizacionim i kadrovskom reorganizacijom, koja bi ga približila modernim kolektivima Evrope i svijeta", rekao je Lazović.

Odluka o osnivanju profesionalnog kluba donosi se dok traje procedura povodom izdavanja građevinske dozvole za gradnju apartmansko-hotelskog kompleksa na Lugovima, za koji je fudbalski klub već dobio urbanističko-tehničke uslove od Ministarstva održivog razvoja i turizma, a kojima je predviđena gradnja dviju jedanaestospratnih kula i gotovo 100.000 kvadrata stambenog hotelskog prostora.

U elaboratu o procjeni zemljišta koje se kao nenovčani ulog unosi kao osnivački kapital novog kluba, kvadrat zemlje na Lugovima, najvećoj i jednoj od rijetkih neizgrađenih parcela u prvoj građevinskoj zoni, na samo pedesetak metara od Slovenske plaže, procijenjen je 550 eura, dok je kvadrat zemlje u Dubovici procijenjen na 130 eura.

Ugovor raskinut

Upravo parcele na Lugovima FK “Mogren” je ponovo vratio na svoje ime u Upravi za nekretnije prije pola godine, kada je i raskinuo ugovor sa inostranim partnerima, zaključenim za gradnju hotelsko-apartmanskog kompleksa.

Ugovor, koji je pod lupom specijalnog tužioca za organizovani kriminal, bio je zaključen između između “Mogrena” i dviju inostranih firmi, s kojima je formirao zajedničku kompaniju „Novostar investmnet“, na koju je prenio vlasništvo nad 1,2 hektara na Lugovima.

Fudbalski klub je sa firmom “Amsone enterprises Montenegro”, čiji je osnivač kiparska kompanija “Amsone enterprises LTD”, te firmom “Nova star cg” d.o.o. Budva osnovala novu firmu “Novostar investment DOO”.

Nakon što firma nije uspjela, kako su pojasnili u klubu, da zaokruži finansijsku kontrukciju za gradnju hotelsko-apartmanskog kompleksa, ugovor je jednostrano raskinut.

Na račun kluba 260.000 od Opštine

To što će postati profesionalan, ne znači da će FK "Mogren" biti "skinut sa opštinskih jasli". Imajući u vidu da je Opština jedini vlasnik kluba, a time i osnivač, ona je, kako piše u odluci koja će se naći pred odbornicima, i dalje obavezna da finansira programe kluba „do nivoa namjenskih godišnjih sredstava predviđenih budžetom“.

Takođe, od Opštine se očekuje da „stvori formalno-pravne, finansijske, tehničke i druge potrebne pretpostavke za realizaciju projekta izgradnje novog fudbalskog stadiona po standardima UEFA i FIFA. Opština je prošle godine na račun kluba “Mogren” opredijelila 260.000 eura, što je, u odnosu na ostale prvoligaše, najveći iznos.

Parcela pod restitucijom

Da su parcele na Lugovima predmet restitucije potvrđeno je u izvještaju o procjeni vrijednosti tih nekretnina, koji je dostavljen uz odluku odbornicima.

Nekoliko staromještanskih porodica, kako su „Vijesti“ ranije pisale, već godinama vode postupak povraćaja spornih parcela na Lugovima, dostavljajući dokaze da su u njihovom vlasništvu.

Galerija

Bonus video: