Iz Montekredita traže od radnika da im oproste dug

Uprava Montekredita zahtijeva od zaposlenih da potpišu aneks ugovora o radu za koji je inspekcija utvrdila da nije zakonit
77 pregleda 0 komentar(a)
Dugovi, Dugovanja, prazni džepovi, Foto: Shutterstock
Dugovi, Dugovanja, prazni džepovi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.02.2013. 19:22h

Sindikat radnika mikrofinansije institucije (MFI) Montekredit (nekadašnji Agroivest) traži od rukovodstva firme da im isplate dugovanja za minuli radni staž, regres i zimnicu za prethodne tri godine. Uz to, zahtijevaju od nadležnih inspekcija da ponovo reaguju po njihovim prijavama koje su podnijeli protiv menadžmenta, jer rješenja inspekcije nijesu poštovana.

Iz Sindikata MFI je “Vijestima” saopšteno da im je rukovodstvo firme prošle godine ponudilo da potpišu aneks ugovora o radu u kojem piše “da je poslodavac prema zaposlenima izmirio sve obaveze”.

“Inspekcija rada je utvrdila da su sporne odredbe aneksa ugovora suprotne članu četiri Zakona o radu jer se njime predviđa manji obim prava nego što je to definisano zakonom i kolektivnim ugovorom. Inspekcija je konstatovala da oni ne mogu da utvrđuju da li su odredbe aneksa ugovora o radu ništavne jer je to nadležnosti suda, ali da imamo pravo da pokrenemo postupak (uprkos potpisivanju aneksa) jer novčana potraživanja iz rada ne zastarijevaju”, zvanično su saopštili predstavnici Sindikata koji su tražili da za sada ostanu anonimni, a priču su dokumentovali inspekcijskim rješenjem od oktobra prošle godine.

Iako se rukovodstvo Montekredita obavezalo, nakon inspekcijske kontrole, da će otkloniti nepravilnosti to, kako tvrdi Sindikat, nije urađeno.

Inspekcija je konstatovala da zimnica od 442 eura za prethodne tri godine nije isplaćena i rukovodstvu firme je ukazala da treba da je isplati do kraja novembra prošle godine, a preostale dvije do oktobra 2013. Inspekcija je konstatovala da nije u njenoj nadležnosti da utvrdi da li se regres pogrešno obračunava, te da taj odgovor treba tražiti od Poreske uprave.

“Zgroženi smo činjenicom da Inspekcija rada nije, pošto je utvrdila da je Zakon o radu grubo prekršen, o tome upoznala osnovno državno tužilaštvo i što se na taj način jasno šalje poruka predstavniku poslodavca da nastavi sa uobičajenom praksom kršenja zakona”, rekli su u Sindikatu koji je sredinom februara poslao još jedan dopis Inspekciji.

Po osnovu anonimne prijave radnika koji traže svoj novac, Uprava policije je sredinom februara saslušala izvršnog direktora Montekredita Josipa Pecirepa, šefa pravnog tima Miloša Pavlovića i šefa službe za ljudske resurse Ljiljanu Žižić.

Iz Uprave policije je “Vijestima” potvrđeno da su oni saslušani i da su prikupljena obavještenja dostavljena tužilaštvu na dalju nadležnost.

Policija saslušavala, a u MFI “ne pridaju značaj prijavama”

Iz Montekredita “Vijestima” nijesu odgovorili na pitanja zašto su tražili od radnika da potpišu dokument u kome zahtijevaju da se odreknu potraživanja, kada će zaposlenima isplatiti dugovanja i koliko im ukupno duguju.

Nijesu željeli ni da govore o saslušanju rukovodstva firme u Upravi policije.

“Ne pridajemo značaj anonimnim prijavama koje, u najmanju ruku, smatramo neozbiljnim, zlonamjernim i irelevatnim. Poslovanje je u potpunosti usklađeno sa regulativama i propisima Crne Gore i otvoreni smo za dobronamjernu saradnju sa svim nadležnim institucijama što ćemo činiti i ubuduće”, zvanično su odgovorili u toj MFI.

Tvrde da poštuju prava zaposlenih “pa su iako im to nije obaveza odlučili da preuzmu dodatni trošak oporezivanja od šest odsto za svoje zaposlene čija mesečna primanja prelaze prosjek od 480 eura neto ili 720 bruto”.

Bonus video: