Marković: Ova godina će biti bolja od prethodne

On je poručio da dinamičan ekonomski rast ne dolazi sam od sebe
3 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.06.2018. 13:50h

Ova godina će, prema svim pokazateljima, najvjerovatnije biti bolja od prethodne, sa rastom iznad projektovanog, saopštio je premijer Duško Marković.

On je danas u Skupštini, tokom Premijerskog sata, kazao da je to posebno važno imajući u vidu da je prošla godina bila jedna od najboljih u posljednjih 30 godina.

“U prošloj godini ostvaren je snažan ekonomski rast od 4,4 odsto, što je bilo iznad projekcija Vlade. To se odrazilo na povećanje dohotka i zaposlenosti, kao i investicija”, kazao je Marković odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Nikole Rakočevića.

Marković je kazao da su pozitivne ekonomske performanse nastavljene i u ovoj godini, o čemu svjedoči nedavno objavljeni preliminarni podatak Monstata o realnom rastu crnogorske ekonomije od 4,5 odsto u prvom kvartalu.

“Taj rezultat se zasniva na značajnom povećanju investicija i izvozu robe i usluga. Trend pozitivnih ekonomskih kretanja nastavlja se i u drugom tromjesečju, natočito kod industrijske proizvodnje koja je u prvih pet mjeseci povećana 31,2 odsto”, precizirao je Marković.

On je dodao da je u ovoj godini nastavljena i dobra naplata poreskih prihoda.

“Ukupni prihodi budžeta od početka godine do 22. juna iznosili 740,5 miliona eura, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 86,3 miliona eura ili 13,2 odsto”, saopštio je Marković.

On je poručio da dinamičan ekonomski rast ne dolazi sam od sebe.

“Možemo biti ponosni na dinamiku razvoja naše države. Tu mislim na kontinuitet ekonomskog rasta koji smo ostvarili od obnove nezavisnosti i dobre izglede za njegovu održivost”, kazao je Marković.

On je poručio i da Vlada više neće dozvoliti da izvođači radova u kapitalnim projekatima odlučuju o dinamici njihove realizacije, već da će o tome odlučivati izvršna vlast.

„Imaju ugovore, projekte i dovoljno novca. Ugovori se moraju realizovati na vrijeme. Ko ne bude mogao da se prilagodi toj dinamici, neće moći da bude partner državi“, zaključio je Marković.

Bonus video: