Solana ima novog direktora: Pakuju otkaze za više od 70 ljudi

Za novog direktora postavljen Ratko Prentić, stečajni upravnik kazao da je blizu dan kada će radnici biti poslati na Biro
166 pregleda 5 komentar(a)
Solana, Ulcinj, berači soli, Foto: Samir Adrović
Solana, Ulcinj, berači soli, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 08.02.2013. 07:51h

Izvršni direktor Solane Dragiša Rosandić podnio je juče ostavku na tu funkciju, a na njegovo mjesto većinski vlasnik ulcinjskog preduzeća - Eurofond je postavio pravnika iz Podgorice Ratka Prentića koji je radio u barskom Izboru.

Rosandić juče nije htio da komentariše svoju odluku, ali mogući razlog za ostavku, prema nezvaničnim informacijama iz kompanije, je to što mu vlasnici duguju oko 25 hiljada eura na ime neisplaćenih zarada, kao i najava da će više od 70 zaposlenih uskoro završiti na Birou rada.

“Vijestima” je iz Eurofonda nezvanično saopšteno da se radi samo o zamjeni kadrova i da će Rosandić biti tehnički direktor zadužen za proizvodnju, a da će se Prentić baviti pravnim dijelom upravljanja preduzećem. Uloga izvršnog direktora u preduzeću u stečaju je mala, jer većinu odluka donosi ili mora da potvrdi stečajni upravnik.

Stečajni upravnik Solane Milorad Iković juče je “Vijestima” kazao da bi radnici uskoro mogli izgubiti radno mjesto.

“Fabrika je u klasičnom stečaju i Biro rada se radnicima mora dogoditi jednog dana. Nažalost, taj dan je blizu”, kazao je Iković.

On nije htio da komentariše smjenu na funkciji izvršnog direktora.

“To je pitanje za vlasnika. Ja sam tu da izmirim povjerioce”, kazao je Iković.

Informaciju da će radnici Solane uskoro završiti na Birou rada, “Vijestima” je potvrdio i sagovornik iz fabrike koji je tražio da anonimno govori.

“Sve će nas poslati na Biro, a nešto kasnije na posao pozvati oko 45 radnika”, kazao je on.

Većinski paket akcija Solane 2004. godine kupio je Eurofond koji kontroliše biznismen Veselin Barović.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora utvrdili su da je paket kupljen za svega 800.000 eura, a iz Eurofonda da su ih akcije sa dokapitalizacijom koštale 11,2 miliona eura. Solani je programirani stečaj uveden 2005. zbog duga od 13.000 eura.

Sadašnji dug ulcinjske kompanije iznosi više od tri miliona eura. Zemljište Solane je 2008. izmjenama prostornog plana pretvoreno u građevinsko s mogućnošću gradnje turističkog naselja. Ipak, u julu ove godine Skupština je, na zahtjev opozicije koju su podržali SDP, i poslanici albanskih partija, utvrdila prenamjenu tog prostora u zaštićeno zbog čega se Barović žalio Ustavnom sudu i taj postupak je u toku.

“Zemljište Solane prodajemo u skladu s važećim prostornim planom. Zaključak Skupštine me ne obavezuje dok ne dobije konačni epilog pred sudom”, kazao je tada Iković.

Novi tender za Solanu početkom marta

Iković je juče najavio da će novi tender za prodaju cjelokupne imovine Solane biti održan vjerovatno početkom marta. Četvrti tender za prodaju cjelokupne imovine za 225 miliona eura propao je 25. januara, jer nije bilo kupaca.

Osim atraktivnog zemljišta u zaleđu Velike plaže, ponuđena je i kompletna mehanizacija za sakupljanje i proizvodnju soli kao i svi objekti.

Bonus video: