Stečajni upravnici ponovo pisali ministarki Sekulić

Stečajni upravnici traže da ih Sekulić uvrsti u radnu grupu koja piše novi zakon o stečaju
99 pregleda 0 komentar(a)
Godišnjica Vlade, Dragica Sekulić, Foto: Savo Prelević
Godišnjica Vlade, Dragica Sekulić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.06.2018. 10:03h

Komora stečajnih upravnika uputila je treće pismo, za dva mjeseca, ministarki ekonomije Dragici Sekulić u kojem od nje traže da ih uvrsti u radnu grupu koja piše novi zakon o stečaju u Crnoj Gori. Sekulić je nedavno Komori odgovorila da su im vrata tog resora otvorena i da su spremni da razmotre sve njihove pisane sugestije.

Formalno članstvo upravnika u radnoj grupi za pisanje novog propisa, međutim, ministarka nije pominjala što im nije dozvoljeno učešće u radu tog tijela sa stečajnim sudijama, a posebno imajući u vidu da u jednom stečajnom postupku upravo stečajni upravnik obavi skoro 95 odsto ukupnog posla.

„Naša dva pisma upućena na adresu Ministarstva, čiji ste Vi starješina, upravo su željela da istaknu namjeru da je ‘naš zajednički cilj-unapređenje kvaliteta ukupnog rada i djelovanja stečajnih upravnika’, ali nam nije jasan stav Ministarstva da Zakon koji u suštini sprovode stečajni upravnici bude nama ponuđen na način kao i svim građanima. Poznato Vam je da nam naše zakonodavstvo daje pravo da učestvujemo u javnoj raspravi, ne ovoga, nego bilo kojeg drugog Zakona, te Vaša ponuda, uz dužno poštovanje, može da liči da samo na formalan način želite da zadovoljite zakonsku formu, a ne da Komora stečajnih upravnika bude direktno uključena u izradu i kreiranje novih zakonskih rješenja“, navodi se u trećem pismu Komore.

Upravnici napominju dalje ministarki Sekulić da je „bilo za očekivati“ da ih pozove „da učestvujemo u radnoj grupi“. Radnu grupu za pisanje novog zakona je Ministarstvo ekonomije formiralo još polovinom aprila. Iz Komore smatraju da nova zakonska rješenja ne bi trebalo stvarati bez njihovog učešća, i mogućeg doprinosa kvalitetnijim zakonskim rješenjima. Kao važno su istakli da su stečajni upravnici u prilici da, u praksi, prvi vide neprimjenljivost i eventualne manjkavosti određenih zakonskih normi.

“Naša želja je da se Komora uključi u izradu zakona i dobije svoje mjesto kao što imaju druge strukovne organizacije, računovođe, advokati, notari, vještaci, koje inače stečajni upravnici, saglasno Zakonu, imaju pravo da angažuju i uključe u realizaciju stečajnog postupka, kao veoma složenog i heterogenog postupka sa moguće radikalnim posljedicama na stečajne i druge povjerioce u stečajnom postupku“, naveli su iz Komore.

Bonus video: