Protest radnika "Puteva": Ovo nam nijeste obećali

Radnici su apelovali na nadležne da ne šalju radnike ba Biro rada bez otpremnina i da pronađu bilo koji model pomoći
89 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2012. 13:57h

Radnici "Puteva" d.o.o. protestovali su ispred zgrade gradskog parlamenta nezadovoljni odnosom gradske administracije i najavom stečaja reorganizacije u tom preduzeću po kojem će se broj zaposlenih prepoloviti, a dio radnika otići na Biro rada bez otpremnina.

Radnicima se obratio sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Miomir M. Mugoša koji je poručio da mu je savjest mirna kada je u pitanju teška situacija u "Putevima". Mugoša je podsjetio da u tom preduzeću ima višak radnika i da su dugovi prema dobavljačima milionski.

"Mnogo truda sam uložio kada su u pitanju "Putevi" i savjest mi je mirna", rekao je Mugoša nezadovoljnim radnicima, napomenuvši da on nije prava adresa za njihove probleme.

Mugoša je kazao da će direktori javnih preduzeća nakon novogodišnjih praznika dostaviti predloge novih radnih mjesta i da će to biti prilika za pojedine radnike "Puteva" da umjesto na Biro rada posao nastave na novim dužnostima, kao i da razumije potrebe štrajkača.

Radnici smatraju da oni nijesu krivi zbog viška zaposlenih u tom preduzeću već Glavni grad koji je uoči izbora zapošljavao svoje kadrove. Oni su kazali da su pojedini radnici primali platu a da ništa nijesu radili. Radnici su saopštili da njima ne treba "razumijevanje" nadležnih već konkretna pomoć u rješavaju problema. Miomir M. Mugoša je rekao da mendžment "Puteva" snosi krivicu zbog viška zaposlenih.

Ne odustaju od dva osnovna zahtjeva

Predsjednik Sindikata "Puteva" Raško Mašković najavio je prekid štrajka do 9. januara i ponovio da radnici ne odustaju od dva osnovna zahtjeva.

"Protivimo se uvođenju stečaja i zalažemo se za socijalni program. To su dva osnovna predloga a u ovom trenutku ne možemo se baviti time ko je kriv za situaciju u preduzeću i kako su nastali milionski dugovi preduzeća. Poreskoj upravi dugujemo 1.800.000 eura, Jugopetrolu 82.000 a Elektroprivredi 100.000 eura ", rekao je Mašković napomenuvši da će uprkos štrajku obezbojediti minimalan proces rada.

Svetlana Đurišić je kazala da u "Putevima" radi 33 godine i smatra da nije u redu poslati radnike na Biro rada bez otpremnina.

"To bi bio jedinstven slučaj u Crnoj Gori. Osnivač je kriv za tešku situaciju u preduzeću jer su oni zapošljavali ljude koji su sada tehnološki višak. U preduzeću ima višak administracije a ne radnika", rekla je Đurišić.

Dragoljub Vukčević je rekao da su u "Putevima" radile tri generacije njegove porodice.

"Otac je radio 36. godina, ja 33 a moj sin deset godina. Ukoliko i dobijemo po 50 eura od Biroa to ćemo morati dati bankama. Mi nijesmo krivi što su zapošljavali ljude uoči izbora. Odricali smo se regresa da bi kupili buldožer, a od naših sredastava radili smo magacin i ogradu oko preduzeća ali to je pripalo drugima u segmentaciji preduzeća", rekao je Vukčević.

Radnici su apelovali na nadležne da ne šalju radnike ba Biro rada bez otpremnina i da pronađu bilo koji model pomoći

Radnici su apelovali na nadležne da ne šalju radnike ba Biro rada bez otpremnina i da pronađu bilo koji model pomoći, naglasivši da neko mora biti odgovoran za tešku situaciju u preduzeću. Oni su podsjetili da su upozoravali nadležne kao da su ranije obavještavali gradonačelnika Miomira Mugošu o stanju u "Putevima".

"Mislili su da će proći bez naše reakcije"

Jedan od radnika Novak Čađenović je rekao da su "Putevi" primjer "loše i propale privatizacije".

"Stečaj je proglašen suprotno zakonu. Mislili su da će to proći bez naše reakcije. Preduzeće je namjerno dovedeno u lošu situaciju da bi je lakše kupio pojedinac a istovremeno se ne vodi računa o 150 ljudi. Oduzeli su nam sredstava za rad, prodali vrijedan kancelarijski prostor u Hercegovačkoj ulici, a bez licitacije i tendera prodaje se Upravna zgrada pod Goricom. Tehnološki višak stvorila je izborna mašinerija i još samo o njima vode računa. Inžinjer zapošljen pola godine ranije u "Putevima" već je raspoređen na novo radno mjesto u drugo javno preduzeće. Taj čovjek je prije dolaska u naše preduzeće dobio otpremninu na starom radnom mjestu. Dovodili su nam nestručne ljude a zbog njih u kancelarijama nijesmo imali gdje da sjednemo. Pojedini ljudi za deset godina nijesu ni jedno slovo upisali, niti na bilo koji način prihodovali preduzeću, a primali su plate", rekao je Čađenović.

Bonus video: