Žabljak: Otkazi za 17 radnika pilane u Njegovuđi

"Obećavali su "kule i gradove" a ništa nijesu uradili. Ništa od novih proizvodnih pogona niti od finalnih asortimana..."
143 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2012. 12:35h

Poslovodstvo grčke kompanije "Karapidis bross CO Spaik" iz Žabljaka, koja je vlasnik pilane u Njegovuđi uručilo je rješenja o prestanku radnog odnosa kompletnom sastavu proizvodnje u fabrici odnosno za 17 stalnih i tri sezonska radnika.

Prethodno, isplaćena su im dugovanja, zarade od juna i naknada za neiskorišćene godišnje odmore u prošloj godini. Smatrajući da su ispunjeni uslovi njihovog dvomjesečnog prekida rada oni su se jutros javili na posao gdje su ih sačekale koverte sa otkazima. Predstavnici radnika kažu da su plate isplaćene zaključno sa decembrom. Nijesu zadovoljni njihovim iznosom jer, kažu, tri puta su manje od uobičajenih, u okolnostima kada su pokrivali i po tri radna mjesta. Ne znaju dali su im uplaćeni doprinosi od oktobra 2010. godine i u tom smislu će podatke zatražiti u Fondu PIO u Pljevljima.

Zbog kašnjenja plata, njih 20 od 40 zaposlenih prekinuli su rad 22. oktobra. Podržavali su ih i četvorica iz službe obezbjeđenja koji obavljaju poslove. Ostali su ili lojalni poslovodstvu ili su svoju odluku o prekidu rada promijenili nakon što im je poslodavac, krajem oktobra, poštom dostavio pisano upozorenje o postojanju razloga za otkaz ugovora o radu.

Izvršni direktor žabljačkog dijela firme Joanis Antonios Dimitrijadis "Vijestima" je kazao da je to "unutrašnje pitanje kompanije koje se rješava u okvirima zakona".

Dio radnika koji su ostali bez posla su najavili da će uložiti žalbe na rješenje poslovodstva i traže advokata koji će ih u daljem postupanju zastupati.

Njihov predstavnik Slaviša Džaković kaže da će o ovom obavijestiti brojne adrese.

"Upoznaćemo premijera Mila Đukanovića, ministre poljoprivrede i ruralnog razvoja i rada i socijalnog staranja, predsjednika naše Opštine Isaila Šljivančanina ali i stečajnog upravnika Esada Ramovića jer već je pet godina od prodaje preduzeća a stečaj nije okončan kod Privrednog suda u Bijelom Polju. Ostaviti ovoliko ljudi bez posla mnogo je i za veće firme od naše. Naša i egzistencija naših porodica je upropašćena", kaže Džaković.

On prenosi revolt kolega i zbog okolnosti da se poslovodstvo ponašalo po zakonu kad su njih 20 u pitanju ali ne i kada je u pitanju ispunjavanje obaveza preuzetih prilikom kupovine firme, 2007. godine.

"Obećavali su "kule i gradove" a ništa nijesu uradili. Ništa od novih proizvodnih pogona niti od finalnih asortimana..."

"Obećavali su "kule i gradove" a ništa nijesu uradili. Ništa od novih proizvodnih pogona niti od finalnih asortimana. Zahvaljući nama dobio je status strateškog partnera i po tom osnovu višegodišnje koncesije nad šumama po povoljnijim cijenama. I pored toga ne uplaćuju ih pa sječa ovogodišnjih koncesija nije ni počinjana. Podnijećemo krivičnu prijavu i zbog toga što apsolutno ne posluje preko žiro računa, izbjegava poreske obaveze a radnicima plate uplaćuje na tekuće račune. Znaće za ovo i premijer i ministar Raško Konjević", kaže Džaković.

Mioljub Gubić umjesto skorog rješenja za penziju dobio je otkaz. Kaže da su bili prinuđeni da prekinu rad jer, u okolnostima neprimanja zarada, morali su se snalaziti za obezbjeđivanje zimnice za dug period, koliko traju ovdje zime.

"Primorani smo da sa porodicama dođemo kod predsjednika Opštine pa neka on preuzme brigu o njima i neka školuje našu djecu"F, kaže Gubić.

Galerija

Bonus video: