Uprava KAP-a zaštitila tehniku, čuvaju ćelije za budućnost

KAP je krajem septembra ugasio oko 100 ćelija zbog zahtjeva Elektroprivrede da smanje potrošnju
173 pregleda 2 komentar(a)
Elektroliza, Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Arhiva "Vijesti"
Elektroliza, Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.11.2012. 18:44h

"Stručni tim Kombinata aluminijuma aktivno radi na stvaranju neophodnih preduslova kako bi se sve nedavno isključene ćelije u seriji A Elektrolize mogle ponovo uključiti kada to dozvoli poslovni ambijent", saopšteno je iz menadžmenta KAP-a.

U seriji A je, kako su naveli, završeno konzerviranje oko 25 odsto ćelija.

"Takođe, završeno je konzerviranje kompletne elektroopreme, što je za kompaniju bilo posebno značajno zbog bezbjednosti naših zaposlenih. Pored čišćenja nepotrebnog materijala, u ugašenim ćelijama nalaze se i sirovine koje se ponovo mogu koristiti u seriji B, kao što su anode, glinica i čvrsti elektrolit, pa njihovo sakupljanje dodatno otežava posao. Menadžment KAP-a maksimalno je posvećen očuvanju fabrike, a čišćenje i konzerviranje elektrolitičkih ćelija, koje trenutno ne rade, upravo predstavlja jedan od najvažnijih segmenata tog cilja", navodi se u saopštenju.

KAP je krajem septembra ugasio oko 100 ćelija zbog zahtjeva Elektroprivrede da smanje potrošnju. EPCG je to zahtjevala jer joj Kombinat duguje oko 57 miliona eura za struju.

Prema računici iz EPCG sa sadašnjom proizvodnjm KAP bi mogli snabdijevati domaćom električnom energijom i ne bi morali uvoziti skuplju struju zbog čega su u prethodnom periodu imali velike gubitke.

Bonus video: