Potrošač mora biti na prvom mjestu

Uz adekvatnu zaštitu, informisanost i edukaciju, potrošači će moći da donose ekonomski opravdane odluke, uz fer postupanje trgovaca i potpunu zaštitu od loših proizvoda
2 komentar(a)
prodavnica, Foto: Shutterstock
prodavnica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.11.2012. 21:09h

"Nacionalni prioritet u daljem unapređivanju zaštite potrošača predstavlja informisanje i podizanje svijesti potrošača o njihovim pravima i mehanizmima ostvarivanja tih prava, kao i podizanja ukupne javne svijesti", navodi se u Trećem nacionalnom programu za zaštitu potrošača koji je Vlada nedavno usvojila, a koji će biti na snazi do 2015.

Cilj je da tokom predstojeće dvije godine prava potrošača dostignu nivo prava koja su zagarantovana građanima Evropske unije (EU). U Programu se navodi da će se to postići jačanjem zakonodavnog i institucionalnog okvira, efikasnom koordinacijom nadležnih inspekcija i podizanjem svijesti građana.

"Uz adekvatnu zaštitu, informisanost i edukaciju, potrošači će biti u mogućnosti da donose ekonomski opravdane odluke, uz fer postupanje trgovaca i uz potpunu zaštitu od opasnih proizvoda, koji bi mogli predstavljati rizik po njihovo zdravlje. S obzirom na to da je nacionalno zakonodavstvo u oblasti zaštite potrošača već u velikoj mjeri usaglašeno sa standardima EU, treba se fokusirati na njegovu primjenu, kako bi se nova prava u potpunosti primijenila u praksi", navodi se u Programu.

Namjera Vlade je i da zaštiti potrošače od opasnih proizvoda i nefer poslovne prakse, zbog čega će jačati nadzor nad tržištem i pružati podršku poslovanju ispravnom primjenom novog zakonodavstva.

"Visoki prioritet se daje bezbjednosti proizvoda i zaštiti ranjivih grupa kao što su djeca. Pored toga, potrebno je obratiti posebnu pažnju na reklamiranje i na poboljšanje kvaliteta telekomunikacije, finansijskih i javnih usluga. Povećati svijest ne samo potrošača, već i javnosti uopšte, uključujući i biznis sektor i potrošače koji poznaju i koriste svoja prava", planirano je u Programu.

Potrošačima je, kako je navedeno, potrebno obezbijediti jednostavan pristup visokom kvalitetu, stručnim savjetima, upravljanju žalbama i obeštećenju, gdje će informacioni centar za zaštitu potrošača i upravljanje njihovim žalbama, čije formiranje je planirano, igrati važnu ulogu.

Zaštita potrošača je jedna od oblasti u kojoj su benefiti članstva u EU za svakog građanina odmah vidljivi i lako shvatljivi

U projektu “Zaštita potrošača i nadzor nad tržištem Crne Gore” Vladi pomaže Delegacija EU, a šef sektora za implementaciju projekta Andre Lis je kazao da je crnogorska vizija o potrošačkim pravima veoma ambiciozna, te da trenutno evropski potrošači uživaju najveća prava i zaštitu na svijetu.

"To znači zaštita od nesigurnih proizvoda, zbunjujućih reklama, nepredvidivih troškova rominga, sumnjivih onlajn ponuda, ili pružanje podrške kada stvari krenu naopako”, kazao je on.

Lis je rekao da sve veće otvaranje tržišta i bum onlajn usluga predstavljaju nove izazove za uspješnu zaštitu potrošača.

"Značajan broj opasnih proizvoda još kruži Evropom. Zbog toga je 2011. godine EU usvojila novu Direktivu o pravima potrošača, koja je trenutno u fazi implementacije na nacionalnim nivoima i trebalo bi da stupi najkasnije do juna 2014. godine", najavio je on.

Jačanje crnogorskih nevladinih organizacija koje se bave zaštitom potrošača je, prema mišljenju eksperta EU, neophodno i „daleko od zadovoljavajućeg”

"U septembru 2007. godine, za vrijeme prvog 'metenja', nacionalni nadležni organi su provjeravali na stotine internet stranica koje preprodaju avionske karte, kako bi identifikovali one koji su kršili zakon. Istražitelji su se fokusirali na jasne cijene, dostupnost ponuda i jasne ugovorne odredbe.

Više od 50 odsto provjerenih internet stranica pokazale su neregularnosti. Poslije ove faze krenulo se u postupak sprovođenja zakona i sada 94 odsto tada provjerenih stranica posluju u okviru pravila”, kazao je Lis i dodao da je sprovedeno pet ”metenja” od kojih se zadnje odnosi na implementaciju nove Direktive o potrošačkim kreditima.

Zaštita potrošača je, kako je kazao, jedna od oblasti u kojoj su benefiti članstva u EU za svakog građanina odmah vidljivi i lako shvatljivi. Lis je rekao i da je treći Nacionalni program Vlade prvi strukturisani napor javne uprave ka isticanju prioriteta ove zemlje u oblasti zaštite potrošača.

"Ovo je korak ka uspostavljanju ciljeva i mjerila koje državna uprava, široka javnost i EU mogu lako ispratiti”, ocijenio je on i dodao da je najvažnije nastaviti sa zakonodavnom harmonizacijom i sprovođenjem zakona.

Organizacije za zaštitu potrošača i dalje slabe

Jačanje crnogorskih nevladinih organizacija koje se bave zaštitom potrošača je, prema mišljenju eksperta EU, neophodno i „daleko od zadovoljavajućeg”.

"Nadležne inspekcije službe brzo poboljšavaju zakonodavni okvir, njihovu institucionalnu snagu, metodologiju za tržišnu inspekciju i komunikaciju, još postoji potreba za zaštitom građanske perspektive. Crna Gora se odlučila za sistem koji predviđa jake NVO za zaštitu potrošača, ali trenutno stanje učešća civilnog društva u formulaciji politike i primjene zaštite potrošača je daleko od zadovoljavajućeg", rekao je Lis.

Priprema se novi zakon

Nacionalnim programom su predviđeni i fer uslovi poslovanja, transparentne i tačne informacije o proizvodima i cijenama koje će omogućiti potrošačima da lakše uporede ponude i donosu pravu odluku o izboru.

"Kako bi obezbijedili zaštitu potrošača, usvojiće se novi zakon o zaštiti potrošača i pripremiti odgovarajući podzakonski akti. Pored toga, uskladiće se zakonodavstvo sa kretanjima na nivou EU, kao što je to Direktiva o pravima potrošača. Ove promjene će značajno poboljšati položaj potrošača kroz uvođenje jedinice cijene, pravne garancije, ukidanje nefer uslova", navodi se u Programu.

Bonus video: