Masoničiću fotelja na neodređeno

Masoničić je “Vijestima” kazao da je neobično interesantno interosovanje medija za unutrašnji rad i organizaciju SSCG
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2012. 22:05h

Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) Zoran Masoničić, čiji jednogodišnji mandat ističe krajem mjeseca, neće poštovati odluke kongresa i u roku organizovati novi, na kojem bi trebalo da se bira novi lider te radničke asocijacije, već će postojećem rukovodstvu biti produžen mandat na neodređeno.

Masoničić je “Vijestima” kazao da je neobično interesantno interosovanje medija za unutrašnji rad i organizaciju SSCG i interesovanje za kongres je ocijenio pritiskom na SSCG zbog njihovih unutrašnjih pitanja.

Osnovna odluka kongresa koji je održan krajem novembra prošle godine se ticala oročavanja mandata na godinu, a Masoničić je na sebe preuzeo obavezu “modernizacije” te asocijacije. Ipak, on je rekao da “održavanje kongresa nije pitanje volje ili želje generalnog sekretara nego objektivnog stanja stvari”.

A stanje je tako da ni nakon tri godine aktivne priče o održavanju kongresa na nivou grana koje čine SSCG taj posao nije urađen.

”Prije svega, za održavanje kongresa je neophodno da granski sindikati, a više od 20 ih je, održe svoj kongres, tako da kongres SSCG dođe kao neka vrsta zaključnog skupa na kojem se donose glavne i odlučujuće odluke. Odluke u ime sindikata ne donosi sam generalni sekretar. Rad centrale zavisi prije svega od rada grana bez obzira na to što se u medijima pominju različita mišljenja”, kazao je Masoničić.

Na pitanje kako je moguće da su godine potrebne da se članovi granskih sindikata organizuju, Masoničić je kazao:

“Vidite da je apsolutno moguće, neki granski sindikati, nećemo da licitiramo sa njihovim imenima, nijesu održali svoje kongrese, a prije toga nije moguće održati kongres SSCG. On će biti održan kad se steknu uslovi”, kazao je on i potvrdio da se zbog toga njegov mandat produžava na neodređeno, iako je to suprotno odlukama kongresa.

“Rokovi nijesu presudni, već proces koji se dešava i neka svaki granski sindikat za sebe snosi odgovornost za poštovanje odredaba Statuta. To ne zavisi od generalnog sekretara već od predsjednika granskih sindikata”, kazao je on.

Jedno od obećanja kada je izabran za prvog čovjeka SSCG je bilo da će od njega napraviti moderan sindikat, međutim, Masoničić sada tvrdi da je to “rastegljiva kategorija”.

“Ne smatram da je ovo nemoderan sindikat, ali transformacija ide na efikasnijem radu sindikata, boljoj zaštiti radnika i njihovih prava, naša aktivnost je usmjerena više prema spolja, prema socijalnim partnerima prema bitnijim pitanjima kao što su potpisivanje opšteg kolektivnog ugovora, a manje ka tome da li je sindikat moderan ili ne. Mi se trudimo da budemo moderni i članovi smo evropskih sindikata i ne vidimo da na neki bitan način zaostajemo za sindikatima u regionu. Naprotiv, sebe smatramo makar u međunarodnom sindikalnom djelovanju ravnopravnim, ako ne i nekoliko koraka ispred njih”, tvrdi Masoničić.

Stupajući na funkciju, Masoničić je najavio i da će oni koji su nanosili štetu SSCG i kršili Statut snositi posljedice, ali tvrdi da to obećanje nije ispunio.

“Izbjegavali smo da budemo kruti i to se ne očekuje od dobrovoljne organizacije kao što je sindikat. Mi nijesmo policija, ovdje se ulazi i izlazi dobrovoljno, nijesmo centralizovana organizacija u kojoj jedan čovjek odgovara za sve. Pitanje sankcija je nezahvalno. Nastojali smo da se kazne što više izbjegnu, a da bude više konkretnog rada”, rekao je on.

Protekla godina nije iskorišćena ni za smanjenje broja povjereništava kojih imaju 20 i sva i dalje funkcionišu, a formirane su četiri kancelarije i tri regionalna centra koja treba da zamijene povjereništva.

Dugovi nijesu sporni, isplata kada bude novca

“Neshvatljiva mi je priča oko stvari koje niko u SSCG ne spori, a to su četiri plate zaposlenima u Stručnoj službi i doprinosi za 21 mjesec. Tu nema ništa sporno i više puta smo to ponovili. Da, te plate se duguju i finansijska situacija nije takva da se to može isplatiti odjednom, ali preduzimamo sve kako bi se stabilizovali”, rekao je Masoničić komentarišući dugovanja prema zaposlenima u SSCG kojima se po tom osnovu duguje najmanje 700.000 eura.

Poslovni prostor koji SSCG ima u Beogradu je, kako je kazao, konačno zakupljen, ugovor sa Vladom Crne Gore je potpisan i SSCG planira da uzme kredit koji će vraćati novcem od zakupnine. Ipak, novac od kredita će biti potrošen na otpremnine desetak zaposlenih koji su se prijavili da dobrovoljno napuste radno mjesto.

“Administracija nam je preglomazna, na svaki način smo pokušavali da to pitanje riješimo, izađemo iz finansijskih problem i izbjegnemo otpuštanje radnika. Prioritet nam je da isplatimo otpremnine”, rekao je Masoničić. On je dodao i da “ne bi bilo u redu da prema svojim zaposlenima budemo surovi” ili suroviji nego što su to ostale organizacije, te da je za to da “zaposleni primaju platu dok god ima para”.

“U zavisnosti od priliva novca rješavaćemo i tekuća tehnička pitanja kao što su plate i doprinosi. To ćemo rješavati reprogramiranjem i dogovorom, morali bismo naći neki kompromis jer ne možemo biti usmjereni protiv svojih zaposlenih”, zaključio je on.

Galerija

Bonus video: