NA CRNO

SSCG dužan 700.000 eura

Inspekcija rada i Poreska uprava utvrdile obaveze Saveza sindikata za plate i doprinose, pa se proglasile nenadležnim
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2012. 15:43h

Inspekcija rada i Poreska uprava utvrdile su da Savez sindikata Crne Gore (SSCG) svojim radnicima duguje četiri plate kao i doprinose za 21 mjesec, ukupne vrijednosti oko 700.000 eura, ali su se proglasili nenadležnima za rješavanje njihovog problema.

Predsjednica sindikalne organizacije Stručne službe SSCG Senka Rastoder kazala je da država već tri godine dozvoljava da oko 60 radnika radi na crno “usred sindikata koji bi trebalo da se bori protiv takvog oblika zloupotrebe radnika”.

“Rečeno nam je da su i Inspekcija rada i Poreska uprava nenadležne za probleme unutar sindikata te da za nas ne važe ista pravila kao za ostale zaposlene. Takva odluka je suprotna Konvenciji 87 Međunarodne organizacije rada koja propisuje da i sindikati kao poslodavci moraju poštovati zakone. U normalnom svijetu se ne može desiti da država odbija da ubira poreze”, kazala je Rastoder.

Ona je rekla da im je u nadležnim institucijama rečeno da su “zauzeli stav” iako zakoni ne poznaju tu kategoriju niti se može zauzimati stav o pitanju obaveze poštovanja zakona.

Rastoder sumnja da je “stav” institucija rezulat uticaja SSCG na njih iako korupciju na koju sumnja ne može da dokaže ali tvrdi da ih “dovode u situaciju da ne mogu da ostvaruju svoja prava”.

“Generalni sekretar Zoran Masoničić je rekao da nam i dalje neće isplaćivati plate te da iako SSCG dođe do nekog novca on će biti iskorišćen za isplate otpremnina za 10 osoba koje su se javile za socijalni program, od kojih su pet funkcioneri koji i nemaju pravo na tu isplatu. Rekao je i da će nastaviti da sam određuje prioritete”, kazala je ona.

Rastoder je rekla da su se prekjuče sastali sa predsjednikom Sindikata uprave i pravosuđa, kojem i Stučna služba SSCG pripada, Duškom Zarubicom kome su ostavili rok od sedam do 10 dana da kroz dijalog sa Masoničićem dođe do rješenja ili makar nagovještaja da će im novac biti uplaćen.

“Čovjek koji ima ovlašćenje da na nivou države vodi socijalni dijalog samoinicijativno ga je prekinuo u samom sindikatu"

“Čovjek koji ima ovlašćenje da na nivou države vodi socijalni dijalog samoinicijativno ga je prekinuo u samom sindikatu. Zarubica nam je obećao da će tražiti hitan sastanak sa Masoničićem i to ćemo od njega i pismeno tražiti i reći mu da ćemo na sjednici Izvršnog odbora, koju ćemo održati nakon roka koji smo im ostavili, odlučiti šta ćemo dalje”, rekla je Rastoder.

Kako je kazala, zaposleni u SSCG čekaju i da se odluči po šest krivičnih prijava koje su podnijeli protiv rukovodstva SSCG za koje tvrde da su tu radničku asocijaciju oštetili za oko četiri miliona eura.

Galerija

Preporučujemo za Vas