Nove takse i porezi ugrožavaju investicije

Direktor M:tela kaže da i ta kompanija trpi posljedice globalne krize, ali da poslovne planove remete i dodatni državni nameti
5 komentar(a)
Vladimir Lučić, Foto: Boris Pejović
Vladimir Lučić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.10.2012. 02:37h

Kompanija M:tel ima izuzetno dobru saradnju sa regulatornim tijelom i svim nadležnim državnim institucijama, ali ono što je veoma važno jeste stabilnost pravila pod kojima se učestvuje na ovom tržištu, kazao je u razgovoru za „Vijesti” direktor tog preduzeća Vladimir Lučić.

"Naknadno uvođenje taksi ili poreza koji mogu bitno da utiču na poslovanje firmi može da oteža buduće investicije. Smatram da ovaj sektor može još dosta da doprinese Crnoj Gori u njenom razvoju, kao i da doprinese otvaranju novih radnih mjesta i razvoju društva. Takođe, dobre telekomunikacione veze su jedan od osnovnih parametara dobre turističke ponude koja ima veliki potencijal za dalji razvoj Crne Gore”, dodao je Lučić.

Na rad M:tel-a je, prema njegovim riječima, uticala svjetska ekonomska kriza koja traje još od septembra 2008. godine, koja je zahvatila i Crnu Goru.

"Kriza je doprinijela racionalizaciji telekomunikacionih troškova sa strane korisnika, a nas je to pogodilo već poslije prve godine puštanja mobilnog operatora u Crnoj Gori. Međutim, moram da istaknem da smo zadovoljni nivoom godišnjeg prihoda koji smo postigli nakon 5 godina poslovanja”, naveo je Lučić.

Crnogorsko tržište telekomunikacija je veoma konkurentno, smatra Lučić i dodaje da M:tel, kao treći operator, ima oko 25 odsto tržišta

Crnogorsko tržište telekomunikacija je veoma konkurentno, smatra Lučić i dodaje da M:tel, kao treći operator, ima oko 25 odsto tržišta.

„Ta činjenica pokazuje da je ovdje riječ o jakoj tržišnoj utakmici. U domenu mobilne telefonije imamo izuzetno jaku i kvalitetnu konkurenciju”, naveo je Lučić.

On nije precizno odgovorio na pitanje da li između tri vodeća igrača na telekomunikacionom tržištu postoje tajni dogovori kojima održavaju nivo cijena glavnih usluga na približno istom nivou.

„Saradnja sa našim konkurentima se prije svega odnosi na izgradnju infrastrukture na istim sajtovima, kako bi se optimizovali troškovi izgradnje mreže, kao i na saradnji u vezi sa regulatornim i zakonskim pitanjima, koja se odnose na crnogorsko tržište, a sa ciljem da našim znanjima i iskustvima pomognemo državi da što bolje reguliše ovu oblast”, diplomatski je odgovorio Lučić.

On ističe da je telekomunikaciono tržište Crne Gore izuzetno razvijeno, te da je nivo kvaliteta mreže u sferi mobilne i fiksne telefonije kao i nivo servisa koji se pružaju na nivou najrazvijenijih svjetskih i evropskih operatora.

Strategija za budućnost M:tela je, saopštava Lučić, fokusiranje na razvoj aplikacija i sadržaja koje će nuditi preko Interneta

Na pitanje koliko je činjenica da je M:tel članica grupe Telekom Srbija determinisala njenu poziciju na crnogorskom tržištu, Lučić kaže u velikoj mjeri.

"Na početku razvoja htjeli smo da iskoristimo prednost što smo jedini operator koji pokriva telekomunikacioni prostor BiH, Srbije i Crne Gore. Mislim da je to bio jedan od razloga vrlo brzog dostizanja tržišnog učešća od 25 odsto”, naveo je Lučić i dodaje da je ključni razlog dostizanja zavidnog tržišnog udjela u kratkom vremenskom periodu ipak zaposleni.

Strategija za budućnost M:tela je, saopštava Lučić, fokusiranje na razvoj aplikacija i sadržaja koje ćemo nuditi preko Interneta.

„Činjenica da je Telekom Srbija Grupa postala većinski vlasnik Arena Sporta, regionalnog lidera u proizvodnji sportskog sadržaja, pokazuje da se ozbiljno pripremamo u ovoj oblasti”, zaključio je Lučić.

Podižu kvalitet mreže za nove servise

M:tel je od septembra pokrenuo značajan ciklus brzih investicija kako bi poboljšali pokrivenost i omogućili kvalitetan prenos data saobraćaja kroz njihovu mrežu, navodi Lučić.

„Prvi rezultati već se vide kroz povećanje pokrivenosti i poboljšanja kvaliteta signala u Baru i Ulcinju. Uporedo sa razvojem infrastrukture, radićemo na promociji novih servisa baziranih na mobilnom Internetu. Poboljšaćemo ponudu smart telefona i pokušati da našim korisnicima olakšamo korišćenje aplikacija, prije svega lokalnih aplikacija koje će im olakšati život i upotrebi mobilnog telefona dati novu dimenziju.

Takođe nam je plan da u sljedećih pola godine pustimo u rad i WEB i Mobile TV, kao i pilot projekat mobilnog plaćanja gdje bi korisnik imao mogućnost da platnu karticu ima unutar svog telefona”, rekao je Lučić.

Internet ruši prihode od govornih i SMS usluga

Lučić ističe ulogu mobilnog interneta koji sve više mijenja navike korisnika.

„Takođe, novu dimenziju donosi ‘internetizacija’ televizije i pojava pametnih televizija sa priključkom na internet. Ova dva tehnološka fenomena doprinijeće radikalnoj promjeni ponašanja korisnika, a prije svega, prihod od govornog saobraćaja i SMS-a će dugoročno nestati”, kazao je Lučić.

Već ove godine postoje predviđanja da će svjetski operatori izgubiti više od 20 milijardi američkih dolara na tome što će umjesto SMS-a korisnici koristiti razne messaging siteme kao što je sve popularniji Whats-app

„Već ove godine postoje predviđanja da će svjetski operatori izgubiti više od 20 milijardi američkih dolara na tome što će umjesto SMS-a korisnici koristiti razne messaging siteme kao što je sve popularniji Whats-app. Međutim, korisnici će sve više biti zavisni od mobilnog telefona i sve više će ga koristiti.

To znači da postoje načini za dobru zaradu i dalje, samo što telekomunikacioni operatori moraju da naprave jasan razvojni pravac ka novim izvorima prihoda, i to prije svega na aplikacijama i proizvodnji sadržaja (kao što je sport) koji bi nudili kao dodatnu vrijednost uz telefonski priključak”, objašnjava Lučić. On dodaje da za velike telekomunikacione operatore, navikle na ogromne prihode od standradnih servisa, ova promjena nije lak korak.

„Pripadam grupi stručnjaka iz ove oblasti koja se zalaže za naglo okretanje operatora tim novim budućim pravcima prihoda. Samim tim, nastojaću da u M:telu prenesem taj način shvatanja budućeg telekomunikacionog razvoja”, rekao je Lučić.

Bonus video: