Država zaplijenila imovinu stečenu kriminalom u vrijednosti 48,5 miliona

Rezultati konfiskacije nekretnina, predmeta i novca stečenih kriminalnim aktivnostima
56 pregleda 0 komentar(a)
kalic, stan, Foto: Vesko Belojević
kalic, stan, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 29.10.2012. 21:38h

Ukupna vrijednost imovine stečene kriminalnim aktivnostima koja se nalazi u posjedu države iznosi 48,5 miliona eura, od čega 3,47 miliona čini privremeno oduzeti novac i novac koji je blokiran na žiro i tekućim računima, zvanično je saopšteno „Vijestima“ u Ministarstvu finansija.

Za održavanje te imovine, procjenu vrijednosti, osiguranje, izvršni postupak, obezbjeđenje i druge prateće troškove do sada je iz državnog budžeta izdvojeno oko 73.000 eura.

U toku su tri postupka koja se vode za privremeno oduzetu imovinu i to slučaj „Kalić“ (procijenjena vrijednost 28.66 miliona), slučaj „Šarić“ (procijenjena vrijednost 12.48 miliona) i slučaj ruskog državljanina, Khvana Valerija Evgenjeviča (procijenjena vrijednost 3.97 miliona).

Vlada je u aprilu ove godine izmijenila zakon o staranju o privremeno i trajno oduzetoj imovini, kako bi se omogućilo da se ta imovina uz suglasnost suda prodaje i daje u zakup, a prvi javni poziv za zakup iz Ministarstva finansija najavlju nakon stupanja na snagu uredbe o zakupu koju je Vlada usvojila 18. oktobra.

U toku su tri postupka koja se vode za privremeno oduzetu imovinu i to slučaj „Kalić“ (procijenjena vrijednost 28.66 miliona), slučaj „Šarić“ (procijenjena vrijednost 12.48 miliona) i slučaj ruskog državljanina, Khvana Valerija Evgenjeviča (procijenjena vrijednost 3.97 miliona)

U skladu sa Zakonom o staranju o privremeno i trajno oduzetoj imovini, od privremeno oduzete imovine predmet prodaje (koja je moguća uz saglasnost suda) može biti imovina za koju troškovi čuvanja, upravljanja i održavanja značajno prevazilaze njenu vrijednost, kao i imovina kojoj prijeti opasnost od propadanja. Novac od prodaje biće deponovan na posebnom računu do okončanja postupka, dok će se prihodi od izdavanja u zakup koristiti za pokrivanje troškova čuvanja i održavanja privremeno oduzete imovine.

“Realizacija zakupa zavisiće od tražnje na tržištu, kao i od dužine trajanja samog sudskog postupka s obzirom na to da se radi o privremeno oduzetoj imovini”, rekli su u Ministarstvu finansija.

Na spisku imovine porodice odbjeglog Rožajca Safeta Kalića nalaze se firme i hoteli “Tajson“, “Rožaje“, “Turjak“, “Daut Daut“, “Mak petrol“, poslovni i stambeni prostori, zemljište, vozila....

Na spisku imovine porodice odbjeglog Rožajca Safeta Kalića nalaze se firme i hoteli “Tajson“, “Rožaje“, “Turjak“, “Daut Daut“, “Mak petrol“, poslovni i stambeni prostori, zemljište, vozila....

Šarić i Kalić su u bjekstvu, a za njima je raspisana Interpolova potjernica.

Ruskog državljanina Evgenjeviča, Viši sud je oslobodio optužbi zbog krivičnog djela pranje novca u produženom trajanju zbog nedostatka dokaza, ali mu imovina još nije vraćena jer presuda nije pravosnažna. On je pušten na slobodu, a prema nezvaničnim informacijama tužilaštvo je podnijelo žalbu protiv odluke Višeg suda.

Komisije odlučuju o prodaji i zakupu

Prema uredbama o prodaji i zakupu privremeno oduzete imovine biće formirane posebne komisije koje će sprovoditi taj postupak.

U Ministarstvu finansija su objasnili da komisije neće funkcionisati kao stalna radna tijela, već će se formirati kada se za tim ukaže potreba, odnosno u cilju sprovođenja postupka valoziracije oduzete imovine.

“Komisije koje će sprovoditi navedene postupke imaće neparan broj članova koje će činiti predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva pravde i Uprave za imovinu. Mogu se angažovati predstavnici drugih organa i institucija ukoliko se za tim ukaže potreba”, objasnili su u Ministarstvu finansija.

Bonus video: