Vlada krije kome je dala 12,7 miliona eura

Odlukom da javnost nema uvid kome je dato 12,75 miliona eura (oko dvije trećine ukupne sume iz tekuće rezerve) izvršna vlast krši sistemski zakon o budžetu gdje je članom 68, stav 4, definisano da je izvršna vlast (ministarstvo finasija) obavezno da sačini izvještaj o izdacima iz budžetske rezerve
66 pregleda 0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 13.06.2018. 20:00h

Vlada i Ministarstvo finansija su iz tekuće i stalne budžetske rezerve od maja prošle do maja ove godine isplatili 18 miliona eura za 444 pravna lica (partije, firme, nevladine organizacije, banke,opštine, javna preduzeća...). Od te sume 12,7 miliona eura podijeljeno je na osnovu posebnih Vladinih odluka koje su označene tajnim, a što je suprotno sistemskom Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

Podatke o raspodjeli novca iz budžetske rezerve Ministarstvo finansija, kojim rukovodi ministar Darko Radunović, dostavilo je nezavisnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću, na osnovu člana 50 poslovnika Skupštine.

“ U periodu od 8. maja prošle godine, pa do 8. maja ove godine ukupno je isplaćeno 18.006 miliona eura za 444 pravna lica. Od ukupnog iznosa na osnovu zaključaka Vlade koji nijesu označeni stepenom tajnosti isplaćeno je 5,15 miliona eura za 201 pravno lice i na osnovu odluka Komisije za raspodjelu dijela sredstava budžetske rezerve isplaćeno je 98,75 hiljada za 99 pravnih lica. Preostali dio novca od 12,75 miliona eura isplaćen za 144 pravna lica, na osnovu akata za koje je Vlada u skladu sa zakonom odredila stepen tajnosti “ interno”, piše u odgovorima ministarstva Damjanoviću. Ministarstvo objašnjava da zbog stepena tajnosti “interno” “nije u mogućnosti da dostavi tabelarni prikaz” sa konkretnim isplatama za 144 pravna lica.

Prema Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, novac iz tekuće rezerve se koristi za hitne, nepredviđene ili neplanirane i nedovoljno planirane izdatke, a o njegovom korišćenju, uz prethodnu saglasnost Vlade, odlučuje Ministarstvo finansija.

Odlukom da javnost nema uvid kome je dato 12,75 miliona eura (oko dvije trećine ukupne sume iz tekuće rezerve) izvršna vlast krši sistemski zakon o budžetu gdje je članom 68, stav 4, definisano da je izvršna vlast (ministarstvo finasija) obavezno da sačini izvještaj o izdacima iz budžetske rezerve, zbog čega ti podaci ne mogu biti tajni. Dalje, potrošnja tog novca mora biti detaljno prikazana u završnom računu budžeta za godinu u kojoj je taj novac isplaćivan.

Iz podataka koje je ministarstvo dostavilo Damjanoviću za koje nije naznačen stepen tajnosti može se vidjeti da je u prošloj godini pružana pomoć opštinama Rožaje (138 hiljada eura), Ulcinj (300.000 eura), Cetinje (270 hiljada eura), Žabljak (60.000 eura). Na spisku se nalazi i politička partija Nova srpska demokratija kojoj je u oktobru prošle godine isplaćeno 343 hiljade eura, zatim Centralna banka koja je dobila 1.500 eura, Javno preduzeće “Nacionalni parkovi” (240.000 eura), ali i Crngorski olimpijski komitet koji je dobio 300.000 eura. Iz budžetske rezerve je isplaćeno 156 hiljada eura na račun “sredstva solidarnosti” Ministarstva finansija i taj novac je potrošen za saniranje šteta od elementarnih nepogoda. Crnogorski fond za stambeno solidarnu izgradnju je dobio 362 hiljade eura u decembru prošle godine.

Vlada je i dalje darežljiva prema NVO Atlanski savez koji promoviše vrijednosti NATO organizacije, pa mu je u prošloj godini dodijelila 50.000 eura. Na spisku se nalaze i tri banke-Crnogorskoj komercijalnoj isplaćeno je 342 hiljade, Atlasu je leglo osam uplata u iznosima od 15 eura do 70 hiljada eura i Prva banka je imala 11 uplata u iznosima od 600 do 44 hiljade eura.

Na spisku se, kao i ranijih godina, nalazi veliki broj malih sportskih organizacija i veterinarskih ustanova. Iz stalne budžetske rezerve je isplaćeno 118,99 hiljada eura.

Veletexu 370 hiljada eura

Preduzeće Veleteks, koje je u vlasništvu novog predsjednika Privredne komore Crne Gore Vlastimira Golubovića, dobilo je 370 hiljada eura iz tekuće budžetske rezerve. Novac je isplaćen u iznosima od 180 hiljada, 71,4 hiljade i dva puta po 59,9 hiljad Prema podacima ministarstva, u avgustu 2017. je iz tekućerezerve preduzeću Sinčel isplaćeno 600.000 eura. Mjesec ranije je nikšićka firma Helada Mont kupila na licitaciji hotel Sindčel za 833.135 eura i sada je hotel Jugoslavija. Prodaju hotela je oglasilo Ministarstvo finansija, a 600.000 eura je planirano da se izdvoji za rješavanje radno-pravnog statusa zaposlenih.

Bonus video: