VODA DO PODA

Radnici Onogošta čekaju Katnića do 22. oktobra: Otpremnine ili štrajk

Novac za tražene otpremnine bio bi obezbijeđen od sredstava kojih se država prije dvije godine odrekla na ime neuplaćenih poreza i doprinosa
0 komentar(a)
Onogošt, Foto: Ivan Petrušić
Onogošt, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 14.10.2012. 06:54h

Ukoliko do 22. oktobra ministar finansija Milorad Katnić ne potpiše saglasnost za socijalni program, radnici Hotelsko-turističkog preduzeća Onogošt, njih 82, počeće štrajk glađu, odlučeno je juče na zboru zaposlenih tog preduzeća.

Sindikat je tražio saglasnost resornih ministara za socijalni program prema kome bi svi koji su zainteresovani dobili otpremnine u prosjeku 12.560 eura. Saglasnost su potpisali ministri turizma i rada i socijalnog staranja Predrag Sekulić i Suad Numanović, a još se čeka na Katnićev koji je kazao, prema riječima Barovića, da mora da se konsultuje sa Poreskom upravom.

Novac za tražene otpremnine bio bi obezbijeđen od sredstava kojih se država prije dvije godine odrekla na ime neuplaćenih poreza i doprinosa. U pitanju je milion eura i novac se nalazi na računu Poreske uprave.

"Tražićemo od Ministarstva turizma da nam organizuju sastanak kome bi prisustvovali i predstavnici Privrednog suda radi zaključenja ugovora za narednu sezonu, jer ukoliko ugovor ne potpišu, završićemo kao ‘Boka’, čiji hoteli se nakon zatvaranja nikada više nijesu otvarali”, rekao je predsjednik Sindikata Veselin Barović.

"Oko 50 radnika je zainteresovano da napusti preduzeća uz otpremnine od 12,560 eura. Problem će biti za desetak radnika koji već godinama rade na određeno i koji, nažalost, nemaju pravo na otpremnine“

Radnici i Sindikat su kategorični u odluci da neće dozvoliti da im radni odnos bude prekinut bez odštete.

"Oko 50 radnika je zainteresovano da napusti preduzeća uz otpremnine od 12,560 eura. Problem će biti za desetak radnika koji već godinama rade na određeno i koji, nažalost, nemaju pravo na otpremnine“, kazao je Barović.

Prije nekoliko dana je na berzi prodat dio akcija HTP Onogošt, ali se ne zna ko ih je kupio.

Treći oglas za prodaju imovine HTP Onogošt je propao jer nije bilo zainteresovanih kupaca, a novi tender izlazi u ponedjeljak. Novim oglasom početna cijena hotela Onogošt biće 9,5 miliona eura, Teute u Risnu 15 miliona, a hotela Nikšić u Sutomoru pet miliona eura, što je za dva miliona niža cijena u odnosu na prethodni oglas.

U HTP Onogošt, kojim je od 2004. godine upravljao HLT fond, krajem marta je uveden klasičan stečaj.