NEMA VIŠE VREMENA

Danas zbor radnika HTP Onogošt, najavljuju štrajk glađu

"Tražimo da socijalni program bude završen prije nego radnici budu poslati na biro rada"
0 komentar(a)
Dragan Smolović, Foto: Ivan Petrušić
Dragan Smolović, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 13.10.2012. 07:10h

Radnici hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Onogošt zakazali su za danas zbor radnika, jer ministar finansija Milorad Katnić nije potpisao saglasnost za socijalni program, odnosno isplatu otpremnina, iako im je, kako tvrde iz Sindikata, obećano da će to uraditi.

"Kazali su nam da navodno moraju da se konsultuju sa Poreskom upravom i da zato ministar nije potpisao saglasnost za socijalni program, koji su potpisali ministri turizma te rada i socijalnog staranja. Zato smo zakazali zbor na kome ćemo najvjerovatnije donijeti odluku da štrajkujemo glađu", najavio je potpredsjednik Sindikata Veselin Barović.

Novac za otpremnine, koje bi iznosile od deset do 13 hiljada eura, bio bi obezbijeđen od sredstava kojih se država prije dvije godine odrekla. U pitanju je milion eura na ime neuplaćenih poreza i doprinosa za zaposlene u HTP Onogoštu. Novac je, prema riječima Barovića, na računu Poreske uprave.

"Nemamo vremena da čekamo. Stečajni upravnik je naložio službi da se svim zaposlenima kuca rješenja za prekid radnog odnosa koji će početi da važi od 1. novembra. To je ono što zakon nalaže, zato i tražimo da socijalni program bude završen prije nego radnici budu poslati na biro rada“, kazao je Barović.

Hotel u Sutomoru je zatvoren, a Teuta radi do 21. oktobra. Svi radnici će biti radno angažovani do 1. novembra, jer imaju zarađene slobodne dane i godišnje odmore

U Onogoštu su za stalno zaposlena 82 radnika, a njih oko 50 je riješilo da uz otpremninu napusti HTP.

“Hotel u Sutomoru je zatvoren, a Teuta radi do 21. oktobra. Svi radnici će biti radno angažovani do 1. novembra, jer imaju zarađene slobodne dane i godišnje odmore. Prema nalogu suda HTP Onogošt u stečaju radi do kraja sezone, odnosno do 31. oktobra nakon čega radnicima treba da se uruče rješenja o prestanku radnog odnosa, ukoliko sud ne donese neko drugo rješenje. Zaista bi bila šteta da se Onogoštu stavi katanac”, rekao je “Vijestima” stečajni upravnik Dragan Smolović.

Treći oglas za prodaju imovine HTP Onogošta je propao jer nije bilo zainteresovanih kupaca, a novi tenderće biti objavljen u ponedjeljak, a biće niže cijene objekata.

"Početna cijena hotela Onogošt biće 9,5 miliona eura, Teute u Risnu 15 miliona, a hotela Nikšić u Sutomoru pet miliona eura“, istakao je Smolović.

HTP Onogoštom od 2004. godine upravlja HLT fond, koji je za vrijeme “gazdovanja” prodao 23 objekta za 4,6 miliona eura. Oni su tražili uvođenje stečaja zbog duga od oko četiri miliona eura i preduzeće je u klasičnom stečaju.